Broj 92
Početna > Zanimljivosti > Prepoznajte neistinu

U LAŽI SU KRATKE NOGE

Prepoznajte neistinu

Kažu da su u laži kratke noge, iako laganje nikome nije strano - bilo da se radi o služenju sitnim neistinama, prećutkivanju i iskrivljavanju istine ili pak ozbiljnim i velikim prevarama

Sumnjate da vam neko ne govori istinu? Ne morate biti obdareni telepatskim sposobnostima da biste prepoznali kada neko laže jer postoje određeni, prilično pouzdani, znaci koji takvu osobu mogu da otkriju bez obzira na to koliko je dobra u laganju. Laži se veoma često obiju o glavu onome koji se služi njima. Dok vam neko govori nešto, obratite pažnju na sledeće:
 
  Govor tela
  Lažljivci obično skrivaju dlanove. Dok pričaju neku laž, oni ne sede uspravno, izbegavaju kontakt očima i često diraju nos ili uši, ako se osećaju loše zbog laganja.
 
  Pogled za vreme razgovora
  Možda niste pre primetili, ali kada nekim osobama postavite pitanje, oči im se stalno kreću u drugom smeru. Istraživanja su pokazala da postoji veza između kretanja očiju dotične osobe sa onim o čemu u tom trenutku razmišlja. Postoji šest različitih pravaca u koje osoba može da gleda - gore desno, gore levo, srednje desno, srednje levo, dole desno i dole levo. Svaki od tih pravaca odražava ono o čemu osoba trenutno razmišlja. Ako osoba gleda gore levo znači da u tom trenutku konstruiše sliku u mozgu, dok gledanje gore desno znači da se priseća nečega. Tako, ako osoba sa kojom razgovarate gleda gore levo dok vam nešto priča, verovatno u tom trenutku konstruiše priču koju namerava da ispriča, što može da znači da vas laže.
 
  Nedoslednost u pričanju
  Ako imate priliku da sa nekom osobom razgovarate o istoj temi više puta u različitim situacijama, najverovatnije ćete svaki put čuti promenjenu verziju događaja. Zaboraviće šta je tačno rekla, dodati nešto potpuno novo ili izostaviti nešto što je pre pomenuto.
 
  Nervoza
  Skoro svaka osoba koja laže oseća nervozu, iako ona može da bude više ili manje izražena. Ako želite da znate da li vas neko laže, posebno obratite pažnju na njegovo stanje i pokušajte što više da insistirate na razgovoru o sumnjivoj temi kako biste ga što više unervozili. Neki od znakova nervoze su grickanje noktiju, nemir, znojenje, trljanje dlanova o noge, lupkanje nogama i igranje stvarima koje nosi u džepu.
 
  Izbegavanje određene teme
  Osoba koja želi nešto da sakrije verovatno će izbegavati spominjanje te teme i uporno skretati razgovor na nešto drugo. Pokušajte da razgovarate o bilo čemu što je povezano sa temom bez direktnog pominjanja teme i obratite pažnju pokušava li osoba da je promeni.
 
  Nedostatak samopouzdanja
  Osim ako je osoba specijalni agent koji je istreniran za laganje, nedostajaće mu malo sigurnosti i uverljivosti dok laže. Pričaće tišim tonom i biće manje siguran u ono što govori.