Broj 92
Početna > Zanimljivosti > Ko se boji braka?

GAMOFOBIJA

Ko se boji braka?

Čini se da se danas ljudi ne boje braka, nego preuzimanja obaveza. Gamofobija, baš kao i sve druge fobije, nije svojstvena samo muškarcima. I žene često beže od obaveza - a odluka da provedete ceo život s jednom osobom definitivno je preuzimanje obaveze

Psiholozi smatraju da strah od sklapanja braka predstavlja pravu fobiju, mnogo ozbiljniju od običnog straha dok je, prema mišljenjima sociologa, sve ređe sklapanje braka među mladima posledica sve češćeg stupanja u zajednički život pre zakonskog izgovaranja da. Prema tvrdnjama svetskih stručnjaka, danas se sve više mladih muškaraca proglašava gamofobima. Ovo dokazuje da se šale, poput one da je „za muškarce brak vrlo skup način za besplatno pranje veša", polako pretvaraju u realnost.
 
  Ko su gamofobi, a ko gamonomani?
  Iako se gamofobija prvenstveno odnosi na one koji psihički nisu spremni za brak, stiče se utisak da taj strah najviše pogađa muški pol, barem ako se u obzir uzmu statistike iz prošle godine, kada je prosek godina muškaraca koji prvi put ulaze u brak bio 29. Poređenja radi, početkom '90-tih prosek godina bio je 26, a kod žena 23 godine. Dakle, starosna granica ulaska u brak raste. Očekivanja porodice i bližnjih su danas manja nego pre. Pre nekoliko godina bilo je sasvim normalno da se par i nakon nekoliko meseci veze venča i osnuje porodicu, a danas mladi žele prvo da završe fakultet, da se zaposle, osiguraju egzistenciju. Ili, jednostavno, žele još da se zabavljaju. Gledajući iz ženske perspektive, beg muškaraca od veze i obaveza je zapravo tradicija, jer oni bračnu zajednicu gotovo poistovećuju s jednom vrstom zatvora. Naravno, sada se nameće pitanje da li savremene žene sve češće pate od gamonomanije, tj. čežnje za sklapanjem braka? Uvreženo je mišljenje (među muškarcima) da je pravi muškarac onaj sa stavom da ne postoji žena koja bi njemu mogla da oduzme slobodu.
 
  Kako brak zamišljaju žene, a kako muškarci?
  Žene zamišljaju brak kao mirnu luku, a muškarci tu istu instituciju zamišljaju kao luku u kojoj njihova lađa tone sve dublje i dublje. Kako uopšte očekivati da muškarci i žene postanu istomišljenici kad je u pitanju brak, kada je muškarcima urođen strah od monogamije? Dobro znaju da se izgovaranjem sudbonosnog da mogu slobodno pozdraviti sa snom da će spavati s još mnogo, mnogo žena. Naravno, uvek postoje izuzeci, jer nisu svi muškarci gamofobi, niti su sve žene gamonomanke. S obzirom na to da žene sve više teže emancipaciji i ne čude sve češće izjave poput „brak bi mogao da uništi našu vezu, mogla bih da izgubim slobodu i kontrolu, nisam još spremna za tu vrstu obaveze".