Broj 91
Početna > Zanimljivosti > VRHUNAC ZADOVOLJSTVA

MITOVI O ŽENSKOM ORGAZMU

VRHUNAC ZADOVOLJSTVA

Trideset sekundi za kojima toliko žudimo...

Davno je prošlo vreme kada je nauka sumnjala u postojanje i važnost ženskog orgazma, naprotiv, seksualno zadovoljstvo žene danas je čest predmet istraživanja. Međutim, puno mitova vezanih za tu temu se zadržalo do danas. Evo najvećih.

Ženama je potreban vešt partner da bi doživele orgazam
Mnogi muškarci se ponose svojim sposobnostima da dovedu ženu do orgazma, ali nivo njenog seksualnog užitka u stvari najviše zavisi od same žene. Za mnoge od njih je savršeno normalno da imaju teškoća da bi postigle vaginalni orgazam i da moraju da se „zadovolje" klitorisnim, što i nije tako loše. U najvećem broju slučajeva, žena za nemogućnost doživljavanja orgazma ne može da krivi nikog drugog osim sebe. Trud partnera je u svakom slučaju dobrodošao, ali nije presudan.

Žene ne uživaju u seksu ako ne dožive orgazam
Ova tvrdnja uopšte nije tačna! Seks ženama pruža zadovoljstvo bez obzira na to da li dožive orgazam ili ne, a u kombinaciji sa pravim nivoom intimnosti može da bude duboko i predivno iskustvo. Neke žene čak više uživaju u predigri nego u penetraciji i orgazmu, ali najbolji put do zadovoljstva najčešće je kombinacija svega spomenutog.

Vaginalni orgazam je bolji od klitorisnog
Ovo je kao da poredimo kruške i jabuke. Oba orgazma mogu da pruže veliko zadovoljstvo, ali su i dosta različiti. Jedini razlog zbog kojeg se vaginalnim orgazmima na neki način pripisuje veća „vrednost" jeste ta što su puno ređi. Statistički govoreći, procenjuje se da oko 30 odsto žena nikada u životu ne uspe da doživi orgazam, a isto toliko (dakle, samo 30 odsto ukupne ženske populacije) to uspeva redovno. Međutim, nema razloga za žaljenje ako ne možete da doživite vaginalni orgazam, jer klitorisni takođe može da pruži ogroman užitak. Veliki broj onih žena koje doživljavaju i jedan i drugi čak više voli klitorisni.

Žene ne mogu da ejakuliraju
Žene definitivno imaju sposobnost ejakulacije, a neke od njih čak ejakuliraju snažnije i obilnije nego muškarci. Nauka još nije potpuno razjasnila ovu pojavu, ali zna se da žene ejakuliraju kroz uretru, baš kao i muškarci. Njihov ejakulat sadrži iste sastojke kao i muški (naravno, osim sperme), a nastaje u „ženskoj prostati" - organu koji je vrlo sličan muškoj prostati, ali manji. Čini se da žene ejakuliraju primarno nakon direktne stimulacije G-tačke, ali to ne može da pođe za rukom svakoj od njih i apsolutno ništa ne govori o tome koliko je zadovoljstvo žena doživela.