Broj 91
Početna > Lepi i zdravi > Tajna mladosti i lepote

BLAGOTVORNE BILJKE

Tajna mladosti i lepote

U sastavu mnogih proizvoda za negu kože nalaze se šipak divlje ruže, limunova trava, nana, kamilica, ruzmarin i kora bele vrbe. Pored opojne arome kojom mame, ove biljke pomažu koži blagotvornim svojstvima. Iako je njihova količina minimalna, njihovo delovanje je moćno

Šipak divlje ruže obnavlja i podmlađuje suvu kožu
  Ruža moketa je divlja ruža koja raste u Americi i cveta samo jedan dan. Kada latice otpadnu, ona otkrije svoje semenje u šipku. Ono sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu u omekšavanju suve kože, leče ožiljke i oštećenja kože izazvana sunčanjem. Ako ove masne kiseline nedostaju ishrani, koža ne može sama da se obnavlja. One vlaže kožu i pomažu njeno podmlađivanje i obnavljanje. Ulje ovog šipka je bogato vitaminom C, koji ima antioksidantna svojstva, a može da zaštiti kožu od štetnog dejstva sunca i spreči pojavu sitnih bora.
 
  Limunova trava - smiruje akne
  Ova tropska azijska biljka bere se zbog ukusa limuna i jake arome. Uništava bakterije i gljivice i sjajno je sredstvo za negu kože sklone aknama, jer deluje antibakterijski. Pomaže kod cirkulacije, čisti pore, povećava elastičnost kože i koristi se kao toner. Čisti kožu i može da ujednači njenu boju.
 
 
Nana - umiruje i osvežava
  Ulje nane je izvor mentola koji hladi i koji je prirodni lek protiv bolova i svraba, ali i ukočenosti zglobova i mišića. Ulje nane smiruje osećaj svraba jer povećava protok krvi u koži i smanjuje neugodnost. Njena aroma budi čula i smanjuje napetost.
 
  Kamilica - umiruje osetljivu kožu
  Ova biljka je tokom istorije korišćena za ublažavanje svraba, upala i osipa. Kortizon, kojim je bogata, pomaže u lečenju upala i iritacije koju izaziva ekcem. Ona izjednačava boju kože i trenutno pomaže skupljanje krvnih sudova i smanjuje crvenilo i otoke kože.
 
  Ruzmarin - štiti i stimuliše
  Ruzmarin daje energiju i štiti kožu od loših uticaja. Ekstrakt dobijen iz lista ruzmarina deluje protiv starenja kože tako što je štiti od štetnih uticaja zagađenja i ultraljubičastih zraka. List ruzmarina sadrži snažne antioksidante koji onemogućavaju slobodne radikale. Preporučuje se i za kožu glave jer stimuliše i uklanja višak masnoće.
 
  Kora bele vrbe - skida naslage nečistoće
  Kora bele vrbe sadrži salicin koji se vekovima koristi za snižavanje temperature, protiv bolova i smanjenje otoka. Inače, ona je originalni sastojak aspirina. Izvor je salicinske kiseline koja se javlja u mnogim savremenim proizvodima za negu kože. Pomaže razlaganje masnoće, čisteći masne naslage koje zatvaraju pore.