Broj 91
Početna > Lepi i zdravi > Šta je kardiotrening?

VREME JE ZA VEŽBANJE

Šta je kardiotrening?

Posle treninga jakog intenziteta vaše telo će sagorevati masnoće čitavog dana, čak i dok spavate

Ne spadate u grupu profesionalnih sportista, ali uživate da se rekreirate bilo kojim vidom sporta? Saznajte šta su kardiovežbe i na koji način one pojačavaju izdržljivost u svemu što radite.
Za svaki kompleksan program treninga, kardiovežbe su veoma važne ne samo za sagorevanje masnoća već i za celokupno dobro zdravlje. Po definiciji, kardiotrening predstavlja bilo koji vid rekreacije, kao što su, na primer, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, trčanje na traci, penjanje stepenicama, preskakanje konopca... To je trening koji održava visok ritam rada srca u određenom vremenskom periodu. Kardiovežbama jačate srce i pluća i smanjujete broj otkucaja srca u stanju mirovanja. Vežbe će vam povećati izdržljivost i sposobnost da istrajete u svemu što radite. Ako se odlučite za kardiotrening, ubrzaćete metabolizam, smanjiti nivo holesterola u organizmu, smanjiti stres i ojačati imuni sistem, a da ne pričamo o tome da pojedine vežbe iz programa utiču na pojačano lučenje hormona rasta kod tinejdžera i povećavaju priliv krvi u mozak, što poboljšava koncentraciju i reguliše varenje.

SAVETI
Naučite kako da steknete maksimalnu korist od kardiovežbi
Veoma je važno da imate kontinuitet i da trenirate bar tri puta nedeljno po 45 minuta. Vežbe radite na prazan stomak, najbolje odmah posle ustajanja, kako biste dobili maksimalne rezultate u sagorevanju masti. Vodu pijte pre, u toku (ako traje duže od 20 minuta) i posle vežbe, ali gutljaj po gutljaj. Pre treninga se obavezno zagrejte, a posle ohladite, tako što ćete brzo hodati ili sporo trčkarati na početku i kraju svake vežbe. Trenirajte u svojoj ciljnoj zoni broja otkucaja srca. U mnoge mašine za kardiovežbe ugrađeni su monitori ritma srca.
Treba da se fokusirate na kardiotrening jer će tako dvadesetominutna vežbanja biti mnogo efikasnija od četrdeset minuta treninga koji nema cilj i smisao. Ključ je u izvođenju vežbi visokog intenziteta. Stručnjaci ističu da kratak trening jakog intenziteta na duži rok ubrzava metabolizam više od četrdesetominutnog treninga slabog intenziteta. Posle treninga jakog intenziteta, telo će vam sagorevati masnoće čitavog dana, čak i dok spavate. Takav intenzitet omogućuje da uložite manje vremena, a postignete bolje rezultate. Ne postoje pravila po kojima biste morali da radite iste vežbe na svakom treningu, niti je bitno da li ih radite u svom podrumu ili teretani. Klasične kardioaktivnosti su trčanje, vožnja bicikla i plivanje, ali one su samo deo mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju. Postarajte se da u treninge uključite aktivnosti u kojima uživate.