Broj 91
Početna > Lepi i zdravi > POVRĆE ZA JAČI IMUNITET

PAPRIKA

POVRĆE ZA JAČI IMUNITET

Paprike mogu biti slatke, ukusne ili toliko ljute da ih mnogi smatraju nezamenljivim afrodizijakom

Paprika ima različitih boja i oblika, a uopšte nije pravilo da su crvene najljuće. Ima i zelenih koje pakleno žare jezik i nepce. Lekovitost paprike u narodnoj medicini nikad nije bila pod znakom pitanja. Prava je zaliha minerala, vitamina, posebno vitamina C. Koristila se kao antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik, diuretik.

Blaga ili ljuta
Paprika potiče iz Južne Amerike. Španci su je doneli u Evropu u 15. veku, odakle se proširila sve do Turske, a danas se najviše gaji u Mađarskoj. Plodove paprike razlikujemo prema obliku i boji, ali je plod uglavnom kupast ili loptast. Miris i ukus (blag, sladak do paprenoljut) zavisi od sorte i zrelosti.
Kapsaicin ima lekovito delovanje jer deluje antiseptički, a u digestivnom traktu sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane draženjem sluzokože creva. Povećava i nivo histamina u krvi, koji čini glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja.
Poznato je da hanabera, papričica sa visokim sadržajem kapsaicina, izaziva opekotine kod osetljivih ljudi, iritaciju kože i sluzokože, a kuvari koji je koriste u pripremanju hrane pažljivo je drže među prstima jer, ako dođe do očiju, može da izazove privremeno slepilo.

Hemijski sastav
Prosečni sastav vode u paprici je dosta visok, približno 89 odsto. Od ugljenih hidrata najviše sadrži šećera iz grupe monosaharida i disaharida. Od monosaharida 90-98 odsto otpada na glukozu, a ostatak na fruktozu i saharozu. Količina eteričnih ulja u semenu paprike zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina. Kapsaicin je specifična materija i sastavni deo eteričnih ulja, a daje ljutinu plodovima paprike.

Vitamini i minerali
Od vitamina, paprika sadrži najviše vitamina C. Dokazano je da u paprici ima čak četiri do pet puta više vitamina C nego u limunu i pomorandži. Količina vitamina C iznosi oko 100-250 mg/100 g svežeg ploda, a zavisi od starosti paprike. U njoj ima i znatne količine vitamina B. Posebno se ističu B1 (60 mg/100 g) i B2 (30 mg/100 g sveže paprike). Sadrži još i vitamin E, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva, pantotensku kiselinu, a u formi provitamina sadrži i vitamin A, koji je prisutan kao beta-karoten i kriptoksantin. Od minerala, paprika je najbogatija kalijumom, fosforom i gvožđem. Zbog velikih količina vitamina C, preporučuje se kao dodatak ishrani za jačanje imunološkog sistema.

Lekovita svojstva
Paprika se koristi za pripremanje jela, ali i za razna pića. Paprika je sredstvo koje pospešuje apetit, a pri tom podstiče rad želuca. Prašak od ljute crvene paprike koristi se za lečenje smetnji u varenju i hemoroida. Sadrži dosta kalijuma, kome se pripisuje diuretsko i antikancerogeno delovanje. Ona pozitivno utiče i na površinsku kapilarnu cirkulaciju zahvaljujući sastojku citrinu, koji utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što se koristi za lečenje arterioskleroze.

Verovanje u afrodizijačko svojstvo temelji se na uticaju paprike na pojačanje cirkulacije. Od ljute paprike u narodnoj medicini postoji niz sredstava za lečenje reumatskih bolova. Sokom od paprike leče se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih oboljenja. Takođe, sokom paprike može se sprečiti opadanje kose trljajući teme kose.

100 grama paprika sadrži:
- 9 mg kalcijuma
- 22 mg fosfora
- 213 mg kalijuma
- vitamine A, B1, B2 i PP
- 128 mg vitamina C
- 21 kaloriju