Broj 91
Početna > Putovanja > Ostrvo večnog proleća

TENERIFE

Ostrvo večnog proleća

Tenerife, ostrvo večnog proleća, osvojiće vas zauvek peščanim plažama, bogatom i raznovrsnom florom i faunom i nepreglednom morskom pučinom. Ljupki gradovi, savršeni hoteli i besprekorne plaže zaštitni su znak ove popularne destinacije

Kanarski arhipelag čini sedam većih i šest manjih ostrva, koja se nalaze oko 120 kilometara od afričke obale, na raskrsnici pomorskih puteva između Evrope, Amerike i Afrike. Španci su ga osvojili krajem 14. veka, a i danas je u sastavu njihove države. U središtu Kanara je ostrvo Tenerife, jedinstvena kopnena oaza u moćnom Atlantiku. Zovu ga i Ostrvo večnog proleća, pre svega zbog izuzetno povoljne klime, velikog broja sunčanih dana, neobičnih pustinjskih biljaka, raznolikog cveća i magičnog podvodnog sveta.
  Atrakcije
  Tenerife je najveće ostrvo arhipelaga, u prečniku ima 20 kilometara i 2.059 kvadratnih kilometara. Ostrvom dominira 3.718 metara visoka kupa vulkana Tejde. Posebna avantura je popeti se do kratera i videti impozantno grotlo, široko 80 metara. Međutim, vulkan je samo jedna od atrakcija ostrva Tenerife. Obala duga 350 kilometara, sa sijaset malih i velikih uvala i zaliva između pitomih i strmih litica, u kojima su plaže sa belim, crnim i zlatnožutim peskom, čini ovo ostrvo bajkom kojoj nema kraja. Ako se tome doda da je klima ujednačena tokom čitave godine, da se ni zimi živa u termometru ne spušta ispod dvadesetog podeoka Celzijusove skale i da plaže zapljuskuje toplo more, onda nije čudno zašto na Tenerife hrle turisti iz svih krajeva sveta.
  Santa Kruz
  Santa Kruz de Tenerife je administrativni centar ostrva. Ujedno je i poznata međunarodna luka i središte internacionalnog turizma, a nalazi se na severozapadnom delu obale. Santa Kruz je živopisan grad sa nešto više od 200.000 stanovnika, u kome je sve podređeno gostima. Lepo uređene ulice, trgovi i parkovi pružaju sve što je potrebno za uživanje u šetnji, a tu su i muzeji arheologije i antropologije, velelepni zamak iz 17. veka, barokna crkva, dvorac Poso Alto, planina Monte Esperanca s koje se vidi čitavo ostrvo, vodeni park Oktopus i još mnogo toga. Ali, doživeti sve čari ovog gradića, videti sve znamenitosti i obići sve što je namenjeno turistima, tek je delić ukupnog utiska koji Tenerife može da pruži. Poznata turistička mesta su i Kandelarija, San Andres, Santa Marija del Mar, El Medano i Garačiko, a najlepše plaže su na istočnoj i zapadnoj obali, kao što su Las Teresitas, Los Abigos, San Markos, La Arena i San Huan.
  Vatromet boja
  Na ostrvu ima mnogo hotela svih kategorija, a turisti s plićim džepom nalaze privatan smeštaj i ishranu u manjim pansionima, dok su za one bogatije izgrađene posebne vile. Najatraktivniji je hotel sa pet zvezdica „Mare Nostrum", u mestu Las Amerikas, luksuzan kompleks od tri objekta koji se zovu Julije Cezar, Kleopatra i Marko Aurelije. Cene nisu za prosečnog turistu, jer samo jedno noćenje u najzabačenijoj sobi košta 80 evra. Za turiste se često organizuju posebne zabave i svečanosti, a karnevali se održavaju tokom cele godine, obično u vreme verskih praznika. Tada stanovnici ostrva prave na plažama velike tepihe od cveća i to je impresivan vatromet boja. Najpoznatiji je karneval Mardi gras u Santa Kruzu, koji je po grandioznosti i veličini drugi na svetu, odmah posle čuvenog karnevala u Rio de Žaneiru.
  Jednom Tenerife, zauvek Tenerife
  U Santa Kruzu, u parku „Gracija Sanabrija", u akvaparkovima i na poznatim plažama često se organizuju zabave s plesom, muzikom, mađioničarima, klovnovima i pantomimičarima, pa su prava atrakcija i za najmlađe posetioce. Osim toga, veliki broj agencija organizuje izlete do okolnih ostrva arhipelaga - Gran Kanarije, Fuerteventure, Lanzarote, Palme, Gomere i Ijera, što veliki broj posetilaca nikako ne propušta, ukoliko boravi bar dve nedelje. Desetak dana nije dovoljno da se Tenerife potpuno dožive, niti mogu da se vide sve lepote i neverovatni kontrasti pojedinih predela. Otuda nije čudno što većina turista posle prvog boravka nastavlja da dolazi godinama, pa i decenijama, tako da ovde kažu: „Jednom Tenerife, zauvek Tenerife".