Broj 91
Početna > Lepi i zdravi > Ostanite hladne glave!

SAOBRAĆAJNE GUŽVE

Ostanite hladne glave!

S prvim kišnim danima u gradu nastanu kilometarske kolone koje svakoga izbace iz takta. Ako vas zbog lošeg planiranja ili nužde ponovo zadese, ne brinite, postoji izlaz iz škripca

Uprkos svim strategijama koje se preduzimaju kako bi se u budućnosti smanjile saobraćajne gužve, one će se u gotovo svim delovima sveta verovatno još više povećati. I zato vam ne preostaje ništa drugo nego da se na njih naviknete.
Pitate se šta možete da uradite kako biste lakše izašli na kraj sa ovim problemom? Ako ste jedan od milion ljudi koji često nailaze na gužve, obratite pažnju na sledeće savete koji vam mogu pomoći da zaštitite svoje fizičko i psihičko zdravlje.

1. PRIPREMITE SE ZA GUŽVU
Dugo sedenje za vreme gužvi u saobraćaju štetno utiče na mišiće i smanjuje njihovu gipkost. Stoga bi bilo dobro da, ako vam okolnosti to dopuštaju, ujutru odvojite malo vremena za vežbanje, koje će vam pomoći da poboljšate telesnu kondiciju. Osim toga, ako ranije ustanete, imaćete vremena za zdrav doručak. Ako pojedete nešto nekvalitetno ili krenete od kuće praznog stomaka, bićete još napetiji kada se nađete u gužvi. Stres delimično možete izbeći tako što ćete paziti na ispravnost svog vozila. Zaista je veoma nezgodno kada se automobil pokvari usred kolapsa u saobraćaju, a još je gore ako vam se to dogodi po ružnom vremenu. Vodite računa o ispravnosti kočnica, guma, klima-uređaja, uređaja za grejanje, brisača... U saobraćajnim gužvama čak i mali kvar može da izazove veliki stres. Naravno, uvek pazite da ne ostanete bez goriva!

2. POBRINITE SE DA VAM BUDE UDOBNO
Podesite ventilaciju i položaj sedišta tako da se osećate što ugodnije. Ako imate radio ili CD plejer, slušajte muziku koju volite. Neke melodije deluju umirujuće i mogu da smanje stres. Slušanje muzike vas takođe štiti i od iritirajuće buke.

3. DOBRO SE INFORMIŠITE
Bilo bi dobro da se, pre nego što krenete od kuće, informišete o vremenu i stanju na putevima. Recimo, da li su neke ulice privremeno zatvorene zbog radova, saobraćajnih nesreća ili nekih drugih razloga. Takve informacije obično možete čuti na radiju ili pročitati u novinama. Osim toga, nabavite kartu područja u kojem živite. Ako znate alternativne saobraćajne puteve, mogli biste zaobići mesta na kojima je došlo do zastoja.

4. MISLITE POZITIVNO
Kad se nađete u saobraćajnom haosu, razmišljajte o nečemu pozitivnom - to je jedan od najboljih načina da iskoristite vreme dok čekate. Umesto da razmišljate o lošem stanju u kom ste se našli, razmišljajte o tome šta ćete sve raditi tokom dana. Ako ste sami, imate jedinstvenu priliku da razmišljate o nekim važnim životnim pitanjima i na miru donesete neke odluke. Ako ste putnik, nemojte neprestano da gledate u dugu kolonu automobila ispred sebe jer biste mogli postati još napetiji. Bilo bi dobro da unapred razmislite o tome kako da iskoristite vreme čekanja. Mogli biste da ponesete sa sobom svoju omiljenu knjigu ili novine koje niste stigli da pročitate.

5. BUDITE REALNI
Ako živite u delu grada u kojem često dolazi do zastoja u saobraćaju, očekujte da ćete sigurno upasti u neku gužvu i shodno tome prilagodite svoje planove. To, prvenstveno, znači da od kuće treba da krenete ranije nego inače, kako biste stigli na vreme tamo gde ste se uputili. Gužve će i dalje biti problem u većini gradova. U knjizi Stuck in Traffic (Zaglavljeni u saobraćaju), piše: „S velikom sigurnošću se može reći da će saobraćajne gužve i dalje biti česta pojava u svim gradovima koji već danas muče muku s tim problemom." I zato prihvatite gužve kao sastavni deo svog života i pokušajte da što bolje iskoristite vreme čekanja!