Broj 91
Početna > Prica > Neustrašiva mama

MAJA NIKOLIĆ

Neustrašiva mama

Iako ima dva braka iza sebe, pevačica Maja Nikolić i dalje iskreno veruje u ljubav i nada se da će pronaći čoveka koji će sa njom ostati ceo život

Prvi put je ostala u drugom stanju sa samo dvadeset i dve godine, a sin Novak došao je na svet kao plod velike ljubavi. Iako nije imala sreće sa trudnoćama, Maja je neustrašivi borac. Preživela je opasnu vanmateričnu trudnoću, a iako posle ovakvih intervencija mnoge žene teže ostaju u drugom stanju, Maja je, uprkos upozorenjima lekara, već posle nekoliko meseci sa ponosom objavila da će uskoro dobiti prinovu. O trudnoćama, rizicima, trudničkim danima, ali i brakovima, Maja iskreno priča...
  Imala si 21 godinu kada si ostala u drugom stanju, jesi li se uplašila te velike odgovornosti?
  Ne, jer tada nisam ni znala kolika je zapravo ta odgovornost. Sa dvadeset godina nemaš uvid u to šta te čeka i misliš da sve znaš. Bila sam zaljubljena i sve u životu sam radila iz ljubavi. Postoji narodna izreka u koju verujem: kada je dete ljubavi, ono je uvek lepo.
  Kako su izgledali trudnički dani?
  Bila sam baš zaljubljena u prvog supruga i celu trudnoću sam provela sa njim u Sidneju. Uživala sam, a beba je došla kao plod velike ljubavi. Drugi put sam takođe bila presrećna, ali sam, nažalost, sama provela celu trudnoću jer je moj drugi suprug zbog posla bio u Americi. Bila sam aktivna trudnica, ništa mi nije bilo teško, renovirala sam celu kuću, rušila zidove... Pored toga, snimila sam tri spota u toku trudnoće, napravila promociju, imala nastupe. Temperamentna sam i zaista mi ništa nije bilo teško. Suprug je došao tri nedelje pred porođaj tako da smo stigli da se venčamo u crkvi. Imala sam najveću venčanicu na svetu jer mi je bio ogroman stomak.
  Mama si dva dečaka, a izgledaš sjajno. Koja je tvoja tajna?
  U obe trudnoće sam se ugojila oko 10 kilograma. Hranila sam se vrlo zdravo, pazila sam da moja deca dobiju sve potrebne vitamine. U prvoj sam intenzivno svaki dan po dva-tri sata šetala ili lagano džogirala. Nisam brojala svaki zalogaj niti mi je bilo bitno. Druga trudnoća mi je bila rizična i nisam smela da se bavim sportom, lekarka mi je rekla da moram da ležim, ali ja je nisam poslušala, celu trudnoću sam provela na nogama. Išla sam u crkvu, pričešćivala se i Gospod me je sačuvao.
  Koliko brzo si se vratila na staru kilažu?
  Posle prve trudnoće posle tri nedelje sam povratila liniju, moj suprug je bio šokiran kada me je video u mini haljini. Nisam slušala lekare, jer su oni rekli da posle trudnoće, da mi ne bi ostao stomak, ne smem da pijem mnogo vode. Pila sam oko sedam-osam litara vode dnevno, što i sada radim, kretala sam se puno, a nekoliko nedelja posle drugog porođaja učestvovala sam na Radijskom festivalu i ubrzo se slikala i u kupaćem kostimu. I danas jedem vrlo malo mesa, obožavam ribu, voće i povrće i, iako volim slatkiše, jedem ih retko.
  Koji porođaj ti je bio lakši?
  Prvi je bio teži, bila sam 14 sati na stolu, jer sam želela prirodnim putem da se porodim. Na kraju, kada je već bila opasna situacija, kada smo i beba i ja bili iscrpljeni, morala sam na carski rez. Drugi put kažu da je bilo mnogo opasnije, da sam jedva ostala živa. Odmah smo išli na carski rez i posle toga sam imala pet operacija. Nisam imala sreće sa porođajima, ali imala sam sreće da ostanem živa.
  Pričala si o vanmateričnoj trudnoći koju si imala pre drugog deteta. Kako žena može da se izbori s tim i prevaziđe sve to?
  Rekli su mi da godinu dana posle vanmaterične trudnoće, kada sam jedva ostala živa, ne smem da zatrudnim. Tada sam izgubila dva litra krvi i dva puta su me reanimirali, borila se cela ekipa Narodnog fronta, kojima sam veoma zahvalna. Izvadili su mi levi jajnik i jajovod i sve na toj strani i rečeno mi je da ne smem ni da pomišljam na drugu bebu godinu dana, međutim, bila sam uporna i tvrdoglava i ostala trudna posle tri meseca.
  Kako si sve to podnela?
  Ujutru sam ustala, krenula u toalet, a svi su krenuli za mnom i govorili da moram da mirujem. Rekla sam da dok sam živa, ja ću hodati. Gospod je želeo da ostanem živa i on mi je spasao život. Nemam strah, ja sam borac, stalno idem napred!
  Gde si se porodila i kakav si imala tretman?
  Prvi put sam se u osmom mesecu trudnoće iz Australije vratila u Niš da se porodim. Nisam znala kako ću posle porođaja sama sa detetom, htela sam da bude blizu mame. Drugi put je bilo planirano da se porodim u Americi, gde mi je i vođena vanmaterična trudnoća. Međutim, kada sam ponovo ostala trudna, vratila sam se za Beograd i porodila se kod moje kume, doktorke Miroslave Gojnić u GAK-u u Višegradskoj. Iako sam neposlušna trudnica koja ne poštuje savete lekara, ona me je čuvala najbolje na svetu.
  Ko je birao imena za decu?
  Za prvog sina izabrali smo moj bivši suprug i ja. Njegov pokojni otac se zvao Novak, kao i moj i tako smo izabrali. Moj drugi bivši suprug Vuk je za drugog sina izabrao ime Lazar, što se i meni mnogo dopalo.
  Novak je devet godina stariji od Lazara. Da li je bio ljubomoran kada je Lazar došao na svet?
  Veoma se radovao, ali je priželjkivao sestricu, jer moja sestra od tetke Tanja ima dve ćerke, koje on obožava. I danas me tera da rodim treće dete, ali s obzirom na to da nemam dobra iskustva sa brakovima, stvarno više ne želim da se upuštam u to. Verovatno nisam žena koja može da ostane u braku ceo život. Imam tek 33 godine i dalje iskreno verujem u ljubav i ipak mislim da ću pronaći čoveka koji će ostati sa mnom ceo život.
  Razvodi nisu nimalo laki, posebno ne za decu. Kako je Novak reagovao kada si se razvela od njegovog tate i kako je prihvatio tvog drugog supruga?
  On je bio mali, kao što je i Lazar mali, nije bio svestan šta se dešava. I danas me pita zašto smo se njegov tata i ja razveli. Prvi put sam se razvela zbog prevelike ljubavi i posesivnosti, a drugi put - neke stvari su prosto neobjašnjive, a tu je i razlika u karakteru. S drugim suprugom bila sam šest i po godina i za to vreme Novak ga je lepo prihvatio i zavoleo ga.
  Koja muzika se sluša u tvom domu?
  Sve. Nole voli strane izvođače, kao i sve aktuelne hitove. Sluša i moje pesme i uvek svaku prokomentariše, čak je pevao sa mnom pesmu Bolesna kada sam dobila nagradu u Zrenjaninu. On je okrenut umetnosti, bavi se slikarstvom, vajarstvom, a voli i da peva.
  Jesi li stroga mama?
  Da, kada su neke stvari u pitanju, tipa striktno vreme odlaska u krevet, da se na vreme uradi domaći... Stroga sam kada dobije neku lošu ocenu mada ne kažnjavam svoju decu. Svima savetujem da što više vremena provode sa decom i da iskreno razgovaraju.
  Šta savetuješ mamama?
  Samo da se ponašaju prema svojim instinktima. Da ne budu previše posesivne i da puste svoju decu da sama odlučuju i kreiraju svet kako vole. Neka ne leče svoje ambicije preko dece, već neka ih puste da sami odaberu svoj put.