Broj 90
Početna > Zanimljivosti > SPINING I FITBOL

Vreme je za nove vežbe

SPINING I FITBOL

Novi vidovi vežbanja pod nazivom spining i fitbol preplavili su Holivud. Otkrijte zašto

Iako leto polako prolazi, to ne znači da treba da zapostavite svoje telo. Ne dozvolite sebi da svake Nove godine i proleća obećavate da ćete početi sa vežbanjem. Učinite to sada!

Šta je fitbol?
Iznenadili biste se kada biste videli šta sa loptom možete da postignete za svoje telo. Fitbol je trening srednjeg intenziteta sa loptom, specijalnim rekvizitom koji aktivira celo telo. Fitbol je aerobni program namenjen svim ženama koje žele izazov, malo zabave, a u isto vreme da poboljšaju svoje držanje jačajući mišiće stomaka i lumbalnog dela kičmenog stuba. Pored jačanja svih mišića, uz pomoć fitbola dolazi i do poboljšane stabilnosti celog tela i ravnoteže. Položaji koje zauzimate dok vežbate na lopti štite vas od povrede, jer se lopta uvek prilagođava vašem telu i služi kao oslonac. Rad s loptom dobar je za osobe koje imaju razne deformitete kičme, a i preporučuje se starijim ženama koje žele da poboljšaju kondiciju i ojačaju mišiće, kosti i zglobove radi prevencije osteoporoze. U proseku jedan trening treba da traje oko 50 minuta, a vežbe treba izvoditi najmanje tri puta nedeljno. Oblikujte telo uz zabavu, slogan je holivudskih studija za fitnes koje posećuju brojne zvezde.
Spining
Odavno je spining ustaljen u Americi i Evropi kao jedan od najatraktivnijih i najdelotvornijih načina vežbanja. Spining nudi jedinstven i zabavan trening za ljude svih godina. Prilagođavanjem sedišta, pozicije ruku i otpora obrtaja točka za održavanje ravnomerne brzine, vozač može da simulira osećaj vožnje u prirodi. Osoba može da sagori oko 500 kalorija za 40 minuta. Spining koristi proverene metode atletskog treninga da bi stvorio trening koji je jednako fizički i mentalno okrepljujući i izazovan. Čas spininga se sastoji od zagrevanja, a onda oko 40 minuta umerenog, a posle i visokointenzivnog kardiovaskularnog treninga. Kroz ceo tok časa, vozači slušaju muziku koja prenosi emocionalnu poruku za različite delove vožnje. Smisao treninga je da se ciljanim vežbama „pogode" određeni mišići. Obično se cilja na delove tela s kojima žene imaju najviše problema: gluteusom, unutrašnjim stranama butina, zadnjom ložom i donjim stomakom. I ovde se prvo počinje sa zagrevanjem, gde se spiner vozi u osnovnom sedećem stavu, a zatim se prelazi na program spininga koji je nižeg intenziteta, gde se uči da se vozi spiner i držanje tela, a onda se postepeno povećava intenzitet vežbanja pod nadzorom trenera. Najvažnije je da se redovno dolazi na treninge, što znači minimum tri puta nedeljno. Sve što je potrebno za početak jesu udobna odeća za trening, boca vode i smisao za avanturu.