Broj 90
Početna > Lepi i zdravi > Ljubav je izvor zdravlja

ZALJUBLJENOST ZA DUGOVEČNOST

Ljubav je izvor zdravlja

Biti zaljubljen je predivan osećaj, ali da li ste znali da, osim što budi leptiriće u stomaku, zaljubljenost poboljšava i vaše zdravlje?

Odavno se priča o tome kako zaljubljenost pozitivno utiče na celokupno stanje čoveka, a sada je to i dokazano. Zaljubite se, ukoliko već niste, i uživajte u lepim osećanjima i pozitivnim promenama.

1. Ljubav poboljšava pamćenje
Do sada ste stalno zaboravljali važne sastanke i različite obaveze, a odjednom možete da se setite imena najboljeg prijatelja vašeg dragog iz vrtića? Niste jedini... Naučnici sa Univerziteta Pavija u Italiji otkrili su da zaljubljenost utiče na rast hormona koji poboljšavaju vaše pamćenje i nastanak novih moždanih ćelija.

2. Ljubav popravlja raspoloženje
Divite se nebu koje je prekrasno plave boje, ne možete da prestanete da se smejete i, jednostavno, imate osećaj da je život tako dobar! Šta se tu događa?
Kada ste zaljubljeni, vaš mozak ispušta hemikaliju dopamin, stimulans koji je odgovoran za osećaje blagostanja, optimizma i strpljenja. „Kada ste ludi za nekim, vaš mozak je pod konstantnom euforijom", objašnjava doktor Redford Vilijams. „Puni ste energije, zbog čega ste u stanju da otkrivate nove hobije, isprobavate različita jela i uzbuđujete se i oko najmanjih stvari". Poboljšano raspoloženje takođe omogućuje zaljubljenim ljudima bolje podnošenje fizičkog bola. Na primer, ako se zaljubljena osoba slučajno udari po prstu, pre će zaboraviti na bol, nego osoba koja nije zaljubljena. Zaljubljenost utiče na još jedan faktor sreće. Kada je osoba zaljubljena, luči oksitocin (hormon za vezivanje). Ovaj endorfin širi telom osećaj topline pri svakom dodiru, maženju ili seksu s voljenom osobom.

3. Ljubav nas održava vitkima
Sigurno vam se desilo da vam je apetit manji kada ste zaljubljeni, niste toliko gladi, nemate potrebu za desertom posle ručka, a potreba za hranom usred noći odavno je nestala. To je zato što vaše telo luči hormon norepinefrin, koji podiže nivo adrenalina i potiskuje glad.

4. Ljubav podmlađuje
Zaboravite na kreme protiv bora! Zaljubljenost ispušta hormone protiv starenja DHEA koji poboljšavaju obnavljanje ćelija u telu. Seks je, takođe, zaslužan za mladolik izgled. Kada je jedan neuropsiholog sproveo istraživanje na 3500 osoba koji su izgledali mlado za svoje godine (svi su imali ubrzani metabolizam, glatku kožu i lepe mišiće), otkrio je kako je jedan od faktora bio upravo aktivan seksualni život.

5. Ljubav produžava život
Još jedna dobra vest za sve zaljubljene - zaljubljene osobe su zdravije i duže žive! Jedno istraživanje pokazalo je kako zaljubljeni ljudi imaju jači imunitet od samaca.