Broj 90
Početna > Lepi i zdravi > Koren života

Ženšen

Koren života

Ženšen se najčešće naziva koren života ili, kako ga još zovu, čovečji koren jer oblikom podseća na čoveka

Ženšen potiče iz istočne Azije, Sibira i Severne Amerike, a u ljudskoj ishrani i lečenju se primenjuje više od 5000 godina. Zbog brojnih lekovitih svojstava, Kinezi ga smatraju čudotvornim, isceliteljskim lekom. Iskustvo vezano za dugogodišnju upotrebu ove biljke govori da ona podstiče mentalnu i fizičku snagu i sposobnost i sveukupno blagotvorno deluje na ljudski organizam.
 
  Sastav
  Koren ženšena sadrži male količine smole, isparljivog gasa i panakvilona (aktivne supstance sladunjavog, oporog ukusa i blagog mirisa). Ekstrakt, koji se i kod najkvalitetnijih biljaka nalazi u malom procentu (1-2%), sastoji se od trinaest supstanci ginsenozida. Najbolji ekstrakt dobija se iz 5 do 10 godina starog korena, koji treba da bude što veći. Tanko korenje se odbacuje.
  Lekovita svojstva
  Prema zapisima kineske medicine, ženšen delotvorno leči, između ostalog, impotenciju i poremećaje krvnog pritiska (na poseban način: snižava pritisak osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska, a podiže onima koji imaju problema s niskim pritiskom). Takođe, ženšen povoljno deluje na malokrvnost, upale zglobova, smetnje u varenju, otklanja nesanicu, umor, smetnje u cirkulaciji i sprečava hipoglikemiju (nedostatak šećera u krvi). Pored navedenog, uticajem na žlezde s unutrašnjim lučenjem (endokrine žlezde), ženšen posebno pomaže u potpunom iskorišćavanju vitamina i mineralnih materija u organizmu. Ova uloga posebno je značajna kod ljudi koji u prehrani iz raznih razloga nemaju dovoljnu količinu nužnih vitamina i minerala. Bez vitamina i minerala organizam ne može da preradi i pretvori u energiju šećere i masti, odnosno belančevine u nužne gradivne materije. Što je koren ženšena stariji, to je kvalitetniji, jer sadrži više delotvornih materija. Ženšen koristi svima, bez obzira na starost i pol.
  Kao dodatak ishrani, ženšen se preporučuje:
  - sportistima za izdržljivost i brži oporavak nakon napora i posle povreda,
  - kod artritisa, bronhitisa, astme, zapaljenja i infekcije kandidom,
  - kod hemoterapije i zračenja,
  - kod malokrvnosti, smetnji u varenju i cirkulaciji,
  - za suzbijanje nesanice, hroničnog umora i depresivnih stanja,
  - za detoksikaciju organizma i opštu vitalnost organizma.
  Pobeđuje impotenciju
  Jedna od važnih karakteristika ženšena je njegovo svojstvo da podstiče reproduktivni sistem i cirkulaciju kod muškaraca, zbog čega mu se pripisuje osobina da otklanja mušku impotenciju. Kod muškaraca korišćenje ove biljke ima više efekta ako se uzima duži vremenski period.
  Delotvoran protiv stresa
  Ženšen je veoma efektan adaptogen - supstanca koja normalizuje funkcije organizma koji je pod bilo kojom vrstom stresa. Adaptogeni ubrzavaju mobilizaciju telesne energije i oporavak organizma od stresa, svrstavaju se u netoksične supstance koje nemaju farmakološke efekte, a podržavaju organizam suočen sa fizičkim, emocionalnim i biohemijskim stresom.
  Način pripreme:
  Gram do dva suvog korena unositi svakog dana skuvanog kao čaj ili u supi. Dodajte komadiće sušenog korena ženšena u šolju vrele vode i ostavite da odstoji četiri-pet minuta (u zavisnosti od toga koliko želite da čaj bude jak). Komadiće korena možete iskoristiti još dva-tri puta za pripremu čaja, a zatim ih možete pojesti. Ženšen možete dodati i u toku pripreme drugih čajeva.