Broj 90
Početna > Lepi i zdravi > Čudotvoran lek

JAJA PREPELICE

Čudotvoran lek

Zvanična medicina uvrstila je prepeličja jaja u pomoćno lekovito sredstvo, jer su blagotvorna u lečenju astme, anemije, dijabetesa, masnoće u krvi, povišenog pritiska kao i za jačanje imuniteta

Već nekoliko vekova u Japanu, Kini, Rusiji, Mađarskoj, Americi, Engleskoj, Češkoj, Italiji i Francuskoj uzgajaju se japanske prepelice. Naučno je dokazano koliko su zdrava i lekovita njihova jaja. Lekovito dejstvo jaja blagotvorno utiče na ljudski organizam, naročito na krvotok, srce, jetru i bubrege. Zahvaljujući tome, pomažu u lečenju migrene, bronhijalne astme, malokrvnosti, povišenog krvnog pritiska, nervne napetosti, bolesti creva, želuca... Jaja japanske prepelice, u odnosu na kokošja, sadrže pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više vitamina B-kompleksa (B1, B2, B6, B12). Sadrži i vitamine A, E, C, minerale, kalijum i važne enzime. Zbog lekovitosti, jaja prepelice često su smatrana čudotvornim lekom.
  Šta treba znati o jajima prepelice?
  Jaja prepelica koriste se više hiljada godina u narodnoj medicini istočnog sveta. Zbog svog sastava, blagotvorno deluju na nervni sistem i srce. Treba znati i to da su samo oplođena jaja lekovita, zato ih treba kupovati od proverenih proizvođača ili u prodavnicama zdrave hrane.
  Zamena za kokošja jaja
  Zbog visoke biološke vrednosti, jaja se preporučuju deci, bolesnicima i sportistima, ali su poželjna i u ishrani zdravih ljudi. Koriste se za jačanje imuniteta, regulaciju krvne slike, smanjenje holesterola u krvi, kao i visokog pritiska. Preporučuju se i obolelima od migrene, arterioskleroze, čira na želucu i gastritisa. Dokazano je i njihovo blagotvorno dejstvo kod osoba s plućnim bolestima, posebno onih sa astmom i bronhitisom. Pošto ne sadrže holesterol, preporuka je da se što češće koriste u ishrani kao zamena za kokošja jaja. Mnogi lekari savetuju da se prepeličja jaja dva do tri puta sedmično nađu na svakoj trpezi.
  Konzumiranje
  Prva tri dana uzimaju se po tri sirova jajeta, a narednih dana po pet. Ujutru se uzimaju na prazan stomak, 30 minuta pre doručka. Jaja se mogu popiti nezaslađena ili po ukusu zasladiti medom ili šećerom. Najbolje je umutiti ih (ručno ili mikserom) da bi se dobila penasta masa. Mogu im se dodati sok od višanja, rendana kora limuna, rendana jabuka, vanila, cimet, mlevena kafa... Lekari preporučuju da se prve godine jaja konzumiraju u dva navrata, s tim da između dve terapije ne prođe više od šest meseci. Piju se i preventivno. Jaja se mogu koristiti i ako se uzimaju drugi lekovi. Jedino se ne smeju uzimati ako se koriste lekovi uz čiju primenu lekar zabranjuje uzimanje belančevina (mleko, meso, jaja).
  Jaja se drže u frižideru, na temperaturi od jednog do četiri stepena. Tako čuvana, imaju rok upotrebe 60 dana u sirovom stanju. U toku terapije ne treba piti alkohol. Osobe koje imaju tegoba sa žuči, treba obavezno da konsultuju svog lekara. Deci mlađoj od dve godine ne treba davati sveža jaja, već kuvana ili pržena.