Broj 9
Početna > Lepi i zdravi > ZDRAVLJE SE VIDI U KRVI

ZDRAVLJE SE VIDI U KRVI

Nekome će sama pomisao na vađenje krvi izazvati neprijatnost, ali je to jedan od najpouzdanijih načina da se utvrdi zdravstveno stanje čoveka. Sam laboratorijski pregled krvi treba uraditi jednom godišnje jer nam on otkriva mnogo važnih podataka o stanju pacijenta, njegovim organima i da li postoje neke skrivene bolesti. Samo par kapi krvi je dovoljno da bi se otkrilo prisustvo virusa, neka bakterijska infekcija, zatim bolesti kao što su reuma, leukemija, rak limfnih žlezda, dijabetes, bolesti srca, jetre,bubrega…

Sedimentacija - Normalna vrednost iznosi 10 i 20mm/h i ukoliko je vrednost veća znači da u organizmu negde postoji infekcija.

Krvna slika - pre svega se određuje broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita ), belih krvnih zrnaca (leukocita) i ploćastih zrnaca (trombocita). Normalne vrednosti crvenih krvnih zrnaca je 5-6 miliona/mm3, belih krvnih zrnaca 5-10.000 miliona/mm3 a trombocita 250.000-400.000miliona/mm3. Ukoliko su neki od ovih rezultata suviše visoki ili niski, ukazaće na prisustvo zapaljenskog procesa, anemije, virusne infekcije, autoimunološkebolesti, trombozu ili srčano oboljenje.

Masnoće u krvi - holesterol i trigliceridi - Dobar ili HDL holesterol štiti krvne sudove od masnih naslaga, dok loš ili LDL holesterol stvara naslage na krvnim sudovima i oštećuje ih što dalje uzrokuje srčani ili moždani infarkt. Normalna vrednost HDL holesterola je 0,0 do 1.9mmol/l, LDL holesterola<4,5mmol/l. Normalna koncentracija triglicerida je <1,7mol/l.

Koagulacija - vrši se pre svega kod pacijenata koji uzimaju lekove za razređivanje krvi kao preventivu od tromboze, kao terapiju posle infarkta i vrednost bi trebala da bude između 15 i 20%.

Jetra- U ćelijama jetre se čisti krv i razgrađuju supstance koje su najvažnije za život. Ukoliko neka ćelija jetre propadne, enzimi se izlučuju u krv, njihova koncentracija u krvi govori o pravilnosti funkcionisanja jetre. Tri najvažnija enzima su GOT čija je normalna vrednost 5 do 15u/l, GPT - 5 do 19u/l i GGT sa normalnim vrednostima 4 do 18 u/l.

Bilirubin nastaje razgradnjom crvenih krvnih zrnaca u jetri pa otuda žuta boja žuči. Njegova normalna vrednost je <20.5umol/l.

Pankreas - za metabolizam šećera i masti telo koristi enzime pankreasa, amilazu i lipazu. Oba pokazuju da li pankreas pravilno funkcioniše u odnosu na hormone (proizvodnja insulina) i probavu. Normalne vrednosti lipaze su 190u/l, amilaze 125u/l.
Normalne vrednosti šećera u krvi su 3,33 do 6,10mmol/l, mnogo veće vrednosti ukazuju na eventualno postojanje šećerne bolesti.

Štitna žlezda - luči hormone tiroksin (T4) i trijodtiroksin (T3) neophodnih za normalan metabolizam. Normalna vrednost ukupnog T4 tiroksina je 58 - 161nmol/l a FT4 tiroksina 10.3 - 23.1pmol/l.
Rad bubrega se vidi iz vrednosti ureje, koja je produkt metabolizma belančevina. Normalna vrednost ureje je 2.7 do 8.3mmol/l.

Kreatinin se izlučuje preko bubrega i važan je indikator kondicije i opšteg stanja organizma. Normalna vrednost kreatinina je 53-124mmol/l.

Mokraćna kiselina - Ukoliko su rezultati mokraćne kiseline preterano visoki, dolazi do skupljanja sitnih kristala u zglobovima prstiju ruku i nogu zbog čega nastaje giht. Normalna vrednost mokraćne kiseline je do 57 miligrama/decilitar.