Broj 9
Početna > Lepi i zdravi > PRAVILNA NEGA ZUBA

Konacem do lepšeg osmeha

PRAVILNA NEGA ZUBA

Mnogi prve zube izgube još u ranim tridesetim godinama, pa prema neslavnoj statistici uvršteni smo u red bezubih nacija. Konac je, pored četkice i paste nezaobilazno sredstvo da bi se sačuvali zdravi zubi.

Nasledni faktor je samo jedan od uzroka, ali je mnogo više reč o nemarnosti i zapostavljanju lične higijene koja uzrokuje trajni gubitak zuba. Oni savesniji će reći da redovno koriste pastu i četkicu za zube, ali stručnjaci upozoravaju da to nije dovoljno za potpunu higijena usne duplje.
Nikada ne treba zaboraviti da je zubni konac najzaslužniji za dugovečnost naših dentalnih površina jer on uklanja ostatke hrane koji nisu uklonjeni četkicom za zube. Ilustracije radi, upotreba četkice za zube a bez dentalnog konca bilo bi kao da smo se kupali i pri tom oprali 65 odsto našeg tela, dok je ostalih 35 procenata ostalo prljavo. Američka asocijacija zubara poručuje da se konac za zube upotrebljavate bar jedanput dnevno. Ukoliko konac za zube ne koristite svakodnevno ili ga upotrebljavate samo periodično, bakterijska plaka (naslage) će se zadržati u prostoru između zuba, vremenom će očvrsnuti i tako proizvesti supstncu poznatu kao tartar. On za razliku od plake, nije mekan pa se ne može skinuti četkicom već će za njegovo uklanjanje biti potrebna intervecija vašeg stomatologa. Baš zato što je tako postojan, tartar u našim međuzubnim prostorima vremenom razvija mnogobrojne bakterije koje oslobađaju toksine, iritiraju desni i izazivaju njihovu upalu. Takvo stanje je poznato kao gingivitis i, ukoliko se na vreme ne započne njegovo lečenje, može dovesti do pogoršanja stanja i pojave periodontalnih oboljenja. U tom stadijumu baktrije i njihovi toksini počinju da napadaju ne samo desni već i kompletnu potpornu strukuru zuba što u krajnjem slučaju može oštetiti viličnu kost, razlabaviti zub i na kraju uzrokovati njegovo ispadanje.

Koncem proverite stanje u međuzubnom prostoru
Uvucite konac za zube u međuzubni prostor, povlačite njegove krajeve u obliku slova S pa ga zatim pažljivo izvucite u pravcu od desni. Isti postupak ponovite za svaki sledeći zub. Proverite da li na koncu ima tragova krvi i pomirišite ga jer ako uočite bilo šta od navedenog, jasno je da u međuzubnom prostoru postoje bakterije koje će vam vremenom prouzrokovati probleme.

Konac za svakog
Antibakterijski konac SILVER CARE sadrži srebronitrat (AgNO3) i fluorid koji imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, jača zubna gleđ i štitni omotač zuba. Za osobe koje imaju gusto poređane zube pravo rešenje je Ultra tanak trakasti extra flat konac jer njegova tanka, trakasta struktura lako dospeva u najuže međuzubne prostore i uklanja naslage ne iritirajući desni. EXPANDING magični konac je veoma tanak pa tako vrlo lako prodire između dva zuba, a u dodiru sa pljuvačkom nabubri, prilagodi se prostoru u kome je i efikasno otkloni ostatke hrane. Dentalni konac sa fluoridom i mentom sem što uspešno otklanja bakterijske naslage, jača zubnu gleđ i oslobađa prijatan miris mente.