Broj 9
Početna > Poznati > MODNI KAMELEON - Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld

MODNI KAMELEON - Karl Lagerfeld

Od svoje sedamnaeste godine Karl Lagerfeld ne staje ni minut. Kreirao je za najzvučniji modni imenik, predstavio svetu neke od najluđih kreacija, profesionalno se upustio i u fotografske vode, dizajnira i izdaje knjige... Vrtoglav je broj obaveza i ciljeva koje je taj čovek sam sebi zacrtao. Neprekidni rad njegova je hrana, a dosada jedini strah.

Karl Lagerfild rođen je 1938. godine u Hamburgu. Sumanuta ambicioznost ga je obeležavala od malih nogu. Rano je počeo da uči strane jezike, pošto mu je rodni grad bio pretesan. Znao je da ga budućnost čeka u nekom od umetničkih centara.
Sa četrnaest godina odlazi u Pariz, koji je pedesetih bio stecište umetnika poputa Žana Koktoa i Žan Pol Sartra. Takva atmosfera je u njemu pobudila strast za crtanjem, pa je rešio da studira istoriju kostima.
- Moda me uvek zanimala, čak i pre nego što sam znao da se tako zove.
Pariz je 1954. godine bio izlepljen plakatima koji su mlade dizajnere pozivali da svoje radove pošalju na konkurs Međunarodnom sekretarijatu za obradu vune. Ne nadajući se nekom uspehu, Lagerfeld je poslao nekoliko svojih skica za kapute, i šest meseci kasnije saznao je da je pobedio u toj kategoriji. Sudija je bio slavni Pjer Balmen, koji je, oduševljen tim radovima, odmah angažovao tog sedamnaestogodišnjeg mladića da radi za njega. Bio je čudo od deteta, modni genije. Niko pre njega nije tako mlad bio toliko tražen.
Tri godine kasnije Lagerfeld je postao umetnički direktor modne kuće Žan Patu, a 1962. godine potpisao je ugovor sa jednom od najvećih japanskih kuća Isetan da dizajnira dve kolekcije visoke mode godišnje.
Tek sredinom osamdesetih godina Karl Lagerfeld izbacio je prvu sopstvenu liniju. Do tada je samo dizajnirao za neka od najzvučnijih imena modnog sveta: Balmen, Klo, Valentino, Šanel, Fendi...
- Ličim na kameleona, imam toliko ličnosti u jednoj. Kada sednem za radni sto u Šanelu, ja sam Šanel, kada sam kod Fendija, ja sam Fendi.
Godine 1963. Fendijeve sestre su zamolile Lagerfelda da im pomogne oko jedne kolekcije. Tako je započela saradnja, koja i danas traje. Fendi sestre su mu veoma zahvalne.
- Veliko je zadovoljstvo raditi s njim. Savršeno ga razumemo i uvek ima slobodu da radi šta želi.
Devedesetih godina ludilo je doživelo svoj vrhunac. Glavni zadatak mode bio je – da bude nenosiva. Karl Lagerfeld iskoristio je svoju slobodu kod Fendija i, suprotno zdravom razumu, za crno-belu Fendijevu kolekciju je, umesto manekenki, uposlio striptizete i glavne italijanske porno zvezde. U skladu sa celokupnim izvrtanjem pravila bili su i sami modeli. Stvorio je legendarne komade odeće kao što je tuš-haljina, sa tušem iz koga je voda curela pravo na glavu, ili auto-haljinu, sa sve hladnjakom i šoferšajbnom.
Druga velika modna kuća na čije je mesto umetničkog direktora Lagerfeld bio postavljen jeste Šanel. Osamdesetih godina jedino su još parfemi podsećali na Koko. Njegov zadatak bio je da na noge postavi legendarnu kuću koja je polako tonula u zaborav. Uspešno je uspeo da modernizuje već proslavljen i široko kopiran klasični Šanel stil. Već prva kolekcija bila je senzacija.
Vrednost Lagerfelodvih modela se ne dovodi u pitanje. Godine 1987. dobio je najveće priznanje modne industrije – zlatni naprstak. Danas kreira više od dvadeset kolekcija godišnje.
- Za mene je dizajniranje kao disanje, ne razmišljam o njemu. Kraj jedne kolekcije predstavlja početak naredne.
Jedino o čemu se raspravlja u poslednje vreme su godine slavnog kreatora. Neki mu daju 70, a on tvrdi da je tek napunio 66 godina.
Da zaista imam 70 godina, bilo bi još bolje – bio bih pravi fenomen najbolja reklama samom sebi.

Autor: Dragana Barjaktarević