Broj 9
Početna > Zanimljivosti > LEPOTA UMERENOSTI

Dnevna i poslovna šminka

LEPOTA UMERENOSTI

Šminka za posao nikako ne bi smela biti napadna, a dobra podloga je osnovni temelj koji ćete začiniti s nekoliko poteza četkice i malo ruža za usne.

Kako se našminkati za dan, tačnije kako naneti celodnevnu šminku uz koju ćete izgledati sveže do kasnog poslepodneva.

Dnevna šminka se temelji na dobroj podlozi i nekoliko pokreta četkicom kojom ćete naneti malo rumenila i tako izgledati sveže kroz celi radni dan. Rumenilo se, u nedostatku vremena, može naneti i na oči koje ćete ulepšati maskarom. Za kraj, usne možete istaći decentnim sjajom.

Na očišćeno lice prvo nanesite dnevnu kremu. Zatim  tečni puder. Nakon što ste na celo lice naneli tečni puder, na područje donjih kapaka stavljate korektor kojim ćete sakriti podočnjake. Da biste fiksirali šminku, na lice nanesite malo pudera u prahu laganim pokretima četke. Dnevni izgled trpi još samo malo maskare.

Žene koje vrlo često nakon posla odlaze na sastanke i večere, a za potpuno obnavljanje šminke nemaju vremena, mogu je osvežiti u samo nekoliko koraka.
Nadograđivanje dnevnog izgleda podrazumeva nešto intenzivnije boje, malo više rumenila. Naglasak se stavlja na oči i usne. Ukoliko dopravljate šminku, učinite to na sledeći način.

-Nanesite senku za oči. Pritom morate paziti da boje odgovaraju odeći koju nosite. Ukoliko se želite poigrati bojama, na donje kapke možete naneti drugu nijansu. Višak senke na donjim kapcima raspršite četkom za nanošenje rumenila.  Zatim stavite olovku za oči. Možete je naneti na unutrašnju ivicu kapka i tako istaći oči. Šminkanje očiju završite novim, debljim slojem maskare. Rumenilo koje ste naneli ujutro samo pojačajte novim slojem. Da bi vam ruž na usnama duže trajao, morate naneti dobru podlogu. Prvo na usne utapkajte tečni, a zatim puder u prahu. Nakon toga možete se poslužiti olovkom za usta (nijanse u kojoj je i ruž) kako biste ih ocrtali i eventualno im povećali volumen. Za kraj četkicom nanesite karmin.

Šminka za dan u nekoliko koraka

1. korak– Nakon jutarnjeg umivanja na lice nanesite dnevnu kremu. Pri kupovini dnevne kreme morate paziti da krema odgovara vašem tipu kože.
2. korak – Ukoliko imate pri ruci, na lice možete naneti podlogu za šminku, koja će vašu šminku učiniti dugotrajnijom te će izgladiti nepravilnosti na vašem licu. Tako će šminka puno lepše prianjati uz vaše lice.
3. korak – Nakon baze nanesite puder. Pri kupovini pudera nijansu isprobajte na vratu. Puder na lice možete nanositi sunđerom ili prstima. Ako upotrebljavate sunđer, morate znati da puder treba utapkavati na kožu – lepše će prijanjati i prokriti nepravilnosti.
4. korak – U slučaju da imate izražene podočnjake, možete ih prikriti korektorom. Korektor nanesite na područje ispod donjeg kapka i prstima ga lagano utapkajte. Korektor ne smete razmazivati jer ćete tako skinuti i sloj pudera.
5. korak – Ako imate potrebu za dugotrajnijom šminkom postojeću podlogu možete fiksirati puderom u prahu. Laganim nanosom četke puder raspršite po celom licu.
6. korak – Za što svežiji izgled na obraze nanesite rumenilo, i to na delove obraza na kojima se prirodno rumenite. Kružnim pokretima četkice naglasite jagodice, a zatim rumenilo četkom razvucite prema spoljašnjim delovima. Rumenilo možete, umesto senke, naneti i na kapke.
7. korak – Dnevni izgled dakle ne trpi previše šminke, pa na oči nanosite još samo maskaru. Maskara se nanosi od korena prema vrhovima trepavica.
8. korak – Usne su vaš poslednji potez. Naša preporuka je neupadljiv sjaj koji ćete uskladiti s nijansom rumenila.

Autor: Suzana Stanarević