Broj 9
Početna > Zanimljivosti > KAD SREĆA NESTANE

Kako preboleti raskid

KAD SREĆA NESTANE

Kako saopštiti partneru da je gotovo i da li je bitno na koji način ćete to uraditi ako ste već odlučili da je vezi kraj? U ovim sitacijama morate pažljivo birati reči, ali i naći pravi trenutak.

Kada se jedna veza završi, sve se menja, pa morate i vi. Svaki raskid je komplikovan i težak, a večito pitanje glasi: kako preboleti raskid? Pokušajte da se posvetite sebi, da razmišljate pozitivno, provodite vreme se prijateljima i porodicom, uživajte u životu i malim stvarima, smejte se što više. Radite samo ono što vam prija, ali zapamtite da je za sve potrebno vreme koje leči rane. Ne možete više da se borite sa tim osećajem, jer je on postao sve jači. Više nije bitno ko je kriv, ni ko je prvi počeo, jer imenovanje tačnog momenta i događaja kada je sve počelo nikome neće biti od koristi. Niste zadovoljne vezom, ali niste ni sigurni da li treba da se i dalje trudite ili da odustanete? Zvuči žalosno, ali ljubav ne garantuje da ćete s nekim živeti srećno do kraja života. Ukoliko se dvoumite, evo razloga zbog kojih definitivno treba raskinuti:
Fizički ste maltretirani - Pomračena svest možda znači nešto na sudu, ali vi niste advokat. Ignorišite sve izgovore i izvinjenja - ako se nasilje jednom desilo, dogodiće se opet. Prekinite već prilikom prvog fizičkog napada.
Ukoliko ste potpuno različiti - Njegov san je da sve napusti i preseli se na selo, gde se može baviti poljoprivredom, a vi ste ambiciozna gradska žena. Jedno od vas dvoje biće ozbiljno nesrećno ako ostanete zajedno. Druga varijanta: vi volite izlaske, a partner uvek želi da ostane kod kuće. Potražite nekog čiji je životni stil sličniji vašem.
On nije ni blizu vašeg ideala - Ukoliko ste dugo bili sami i nesrećni, možete pasti u iskušenje da ostanete s nekim samo zbog toga što je pored vas i želi vezu s vama. Ne činite to, ipak je potrebno bar malo hemije i bar malo izvesne budućnosti.
Ako je vaše samopouzdanje poljuljano – Pored njega se osećate loše. Više vas kritikuje nego što vas hvali, govori vam ružne stvari, ostavlja vas bez reči ili vas nikada ne sluša. Vreme je da odete. U kvalitetnoj vezi ste poštovani i voljeni, osećate se dobro i dostojanstveno.
Ukoliko se ponavljaju isti problemi - Raskinuli ste, ali ste ubrzo obnovili vezu. Međutim, ponavljaju se iste svađe i isti problemi. Jednostavno odustanite i nađite nekog drugog.
Partner vas je prevario - Iako je prevara jedna od najgorih stvari koja može da se dogodi u vezi, neki parovi jednostavno odluče da to ostave iza sebe, zaborave na taj nemio događaj i nastave dalje. Ukoliko vi ne spadate u grupu žena koje će oprostiti prevaru, definitivno treba da okončate vezu. Ukoliko vas je jednom prevario učiniće to opet!

  Smeh je najbolji lek

  Imate sledeći problem: jednostavno više niste zaljubljene u svog partnera, ne osećate strast i imate utisak da je vaša veza prerasla u prijateljstvo ili naviku. Morate biti iskrene i da podelite vaša osećanja sa partnerom. Postavja se pitanje kako saopštiti partneru da je gotovo? Polako. Sve što se naprečac odluči nije uvek realno i osnovano. Iako ne postoji pravi trenutak za raskidanje veze, pre samog čina bilo bi pametno da se odvojite od partnera, pa makar i za vikend. U tim situacijama ne treba govoriti da vam je potrebno vreme za razmišljanje, neka to odvajanje bude spontano. Sigurno imate neku prijateljicu sa kojom se dugo niste videle. Evo prilike, provedite vikend kod nje i na miru razmislite o tome šta vas muči. Uostalom, dve glave su pametnije od jedne. Ukoliko i posle toga želite da okončate vezu, uradite to što pre. Što duže budete čekali, biće teže i vama ali i vašem partneru.
Svi znamo da je za raskid potrebno malo reči, a šaka puna razloga. Kraj je jedini način da sve ružne stvari izblede, a ostane samo sećanje na lepe momente. Zbog tih momenata mi smo bogatiji ljudi, ljudi koji su osetili velike visine, i bili spremni da plate visku cenu za potpunu zanesenost duše. Malo ko to može, a i sme. Bilo da ste vi ostavili partnera ili ste ostavljene, podjednako je teško. Slušanje pesama tipa "I will survive", može učiniti da se trenutno bolje osećate, ali vam neće mnogo pomoći. Rečenica :"On me ne zaslužuje", koja se preporučuje tri puta na dan posle jela, nikako ne može zameniti prazninu koju osećamo. Ne postoji priručnik o preživljavanju raskida, niti 101 lekcija o tome kako ga izbaciti iz svog sistema, ali možete početi polako, korak po korak, da se okrećete pozitivnim stvarima, da se posvetite sebi i prijateljima koje ste u toku veze zapostavili. Ne zaboravite da je smeh najbolji lek! Stvarno ozdravljenje i zaceljivanje bolnih rana iz prošlosti zahteva vreme. To je jedino što vam može pomoći da se osetite dovoljno spremnom da ponovo zavolite nekog. Učinite šta god možete da nahranite svoj ego, naterajte se da budete energični, unesite novine u svoju svakodnevicu i vaše raspoloženje će se sigurno promeniti.