Broj 9
Početna > Putovanja > GRAD PO MERI ČOVEKA

Sidnej

GRAD PO MERI ČOVEKA

Kada posle dvadeset i pet sati leta avionom i usputnih zadržavanja u Londonu i Singapuru, sletite u Sidnej, odmah vam bude jasno da je vredelo prevaliti put od dvadesetak hiljada kilometara. Sunčan i zavodljiv, Sidnej će vas osvojiti dinamikom svakodnevnog života, šarmom i opuštenošću svojih stanovnika, mešavinom jezika, nacija, vera i kultura, zelenim oazama u srcu grada, impozantnom arhitekturom, šarmantim restoranima i plažama na obali Pacifika. Metropola sa 4 miliona stanovnika, sa oblakoderima, šoping centrima, širokim bulevarima, a sa druge strane kao kontrast sa netaknutim, prirodnim plažama, sitnim, belim peskom, surferima, i sa masom ljudi koji se zabavljaju na različite načine.

Australija je jedna od glavnih turističkih destinacija i jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Poznata je po netaknutoj prirodi i jedinstvenoj kulturi. Sidnej, kako ga mi zovemo, ili Sidni za ostatak čovečanstva, nije glavni grad Australije, već je to tri stotine kilometara udaljena Kanbera. Sidnej je glavni grad jugoistočne države Novi Južni Vels, a zanimljivo je znati da je do pre 200 godina  bio samo siromašna kolonija, a danas je prava svetska metropola. Po mnogima Sidnej je najidealnije mesto za život na planeti, kako zbog klime (leti je umereno topla, a zime su blage), tako i zbog visokog životnog standarda i male stope nezaposlenosti. Sidnej je doteran, ulice su čiste, prepune užurbanih pešaka, a zgrade koje su simbol zemlje, jednostavno oduzimaju dah. Na svakom koraku nalaze se nacionalni restorani sa hranom iz celog sveta, pa u istoj ulici možete da birate između ponude indijskih, italijanski, kineskih, japanskih, tajlandskih ili indonežanskih đakonija. Sidnejci posle radnog vremena i u večernjim časovima rado odlaze u restorane. Cene od 30 australijskih dolara (oko 20 evra), za večeru ili ručak po osobi, za stanovnike vrlo su pristupačne, pa im se više isplati da ručaju van kuće.

  Atrakcije grada
  Glavne turističke atrakcije su Opera House i Sydney Harbour Bridge. Centar grada se naziva Sydney City, i to je i istorijski centar trgovine, finansija, kulture i zabave. Najstariji kvart je The Rocks, gde je 1788. podignuto prvo kolonijalno selo, a odmah pored je ikona grada, zaštitni znak Sidneja, most Harbour Bridge. Završen je 1932. godine nakon sto je 16 puta menjao svoje oblike u toku konstrukcije. Most se proteže oko 500 metara od severnog do južnog kraja, pešacima su omogućene staze za šetnju, dve železničke linije i put od osam traka. Ukoliko ste avanturistički tip možete se  popeti na vrh mosta u organizovanoj grupi kako bi ostvarili vidik koji jednostavno oduzima dah. Ono što svakako ne smete da propustite, ako posetite Sidnej je veličanstvena Opera House. Ovo možda nije antički spomenik, ali je simbol grada isto kao što je Velika piramida u Kairu, Akropolj u Atini ili Ajfelov toranj u Parizu. Smeštena je u sidnejskoj luci na Benelongu, a kompleks se sastoji od ogromnog koncertnog hola koji može da primi više od 2500 ljudi. Tu je i manje Opersko pozorište, koje se koristi i za baletske predstave, Drama teatar, za oko 500 ljudi, manji Playhouse i Boardwalk. Zgrada je završena 1973. godine, dizajnirao ju je Joorn Utzon, a koštala je preko 100 miliona dolara. Ne propustite nedeljno popodne ipred ove fascinantne opere, jer se baš tim danom, organizuju se besplatne predstave različitog tipa koje se prikazuju ispred na scenama Opera House.

  Plaže sa zlatnim peskom
  Jedna od stvari koje čine Sidnej nezaobilaznim za posetu su prelepe plaže  Pacifičkog okeana. Na samo nekoliko minuta vožnje od centra grada nalaze se plaže, prekrivene sitnim i svetlim peskom, koje su krcate turistima iz celog sveta. Počevši od najpopularnije Palm beach na severu, možete krenuti u obilazak duž obale: tu su Vale, Avalon, Bilgola, Bungan, Mona Vale, Varivud, Long Rif, Fresvoter, Nort Stejn, Mejnli, Šeli...
Sedam kilometara istočno od centra grada nalazi se najčuvenija plaža sa zlatnim peskom, Bondi Beach sa koje se pruža izvanredan pogled na Tihi okean i daleku pučinu. Kod Bondaja smešteno je preko 100 hotela, a naročito je popularan za Božić i Novu Godinu koje lokalci i turisti provode kupajući se. Deo za kupače je odvojen od dela za surfere. Struje su ovde veoma jake, te vas lako mogu odvesti desetak kilometara južno, u drugi deo grada. S obzirom da se ajkule pojavljuju s vremena na vreme, Bondi je okružen podvodnom čeličnom mrežom.
Kraća šetnja od Bondi do Bronte plaže, odvešće vas kroz poznatu Tamarama plažu,koja je popularna za džoging, a vikendom dolaze i porodice da bi uživalei odmarale se. Deo grada koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim je Luka Darling, koja pruža mnoštvo zabavnog sadržaja, muzeje, karnevalske staze, restorane i prodavnice. Ovaj ogroman deo grada posvećen je samo turizmu i zabavi. Čitavo područje je prepuno luksuznih hotela, a tu je smešten i čuveni Sidnejski akvarijum, jedan od najboljih akvarijuma na svetu koji ima i podvodne staze gde se možete sresti sa neverovatnim morskim životom. Ono što svakako ne smete da propustite je sidnejska riblja pijaca gde možete kupiti najrazličitije vrste ribe i plodova mora, ili pohađati kratku školu kuvanja. Ručak na ribljoj pijaci danas je lokalna institucija.

  Sidnejski šik barovi
  Ukoliko želite da se dobro zabavite za vas je idealan King Kros, sidnejski kvart crvenih svetiljki, sa šik barovima, šljaštećim neonskim reklamama i noćnim klubovima. Ovo je centralno područje noćnog života u Sidneju, ali i najgušće naseljena opština u Australiji. Jedan od najpoznatijih barova svakako je Soho Bar u koji još od 1980 - ih svraćaju poznate ličnosti i trendseteri poput Toma Kruza i Princa Herija. Istočno od centra grada je Darlinghurst gde su nekada bili  bordeli i barovi u kojima se ilegalno točio alkohol. Danas je to mesto fensi restorana, ali i središte sidnejske gej zajednice, okupljene oko ulice Oxford Street. Istočno od Darlinghursta je Paddington, centar visoke mode, ali i mesto dobrih barova i restorana. Ukoliko ste ljubitelj prirode, za vas idealno mesto je botanička bašta, na 30 hektara površine. Osnovana je 1816. godine i sadrži više od 7500 vrsta biljaka i sadnica. Staze i šetački putevi uzduž i popreko po bašti odvešće vas do jezerca na dva nivoa i baštenskih skulptura. Ne propustite sidnejski tropski centar, bašte sa ružama, lekovitim biljem i teren sa palmama. Unutar bašte možete obići i kuću vlade, nekadašnju rezidenciju nove vlade južnog Velsa, sa koje se na vrhu zidina pruža prelep pogled na Opera House.