Broj 89
Početna > Lepi i zdravi > VEŽBANJEM DO ENERGIJE

Ne zabušavajte!

VEŽBANJEM DO ENERGIJE

Osećate da niste više gipki kao pre, dugotrajno sedenje vas umara, a nedostaje vam i energije. Vratili ste se sa odmora i zato je septembar je pravo vreme da krenete na neku rekreaciju i počnete da se bavite svojim telom

Najčešći izgovori zbog kojih mnogi izbegavaju ili odlažu vežbanje su nedostatak vremena, slabi rezultati ili neraspoloženje. Da se ne biste sasvim ulenjili, poslužite se sledećim trikovima koji će vam olakšati vežbanje.

Ne vidite rezultate
Možda se fizičke promene neće videti odmah, ali sigurno ćete se osećati bolje. Lakše ćete disati, lakše ćete se kretati, a i neke fizičke boljke uskoro će biti manje. Zar tako lako odustajete? Pomislite samo na one divne farmerke koje samo stoje u vašem ormanu, jer su vam odavno male. Neka vam to bude motiv. Ne odustajte dok se konačno ne uvučete u njih. Zapamtite, upornim vežbanjem sigurno ćete izvući ono najbolje iz sebe.
Nemate dovoljno vremena
Najčešći izgovor je nedostatak slobodnog vremena, ali ono se uvek može naći. Čak i desetominutni hod je bolji nego nikakva vežba. Idite u prodavnicu peške, šetajte psa, siđite koju stanicu ranije... Potrebno je samo malo volje i truda i vratiće vam se duplo. Mlade mame posebno koriste ovaj izgovor kao najveću prepreku zbog koje ne vežbaju, ali sve što treba da urade jeste da povedu svoje dete za ruku i pravac u šetnju u obližnji park. Poigrajte se malo, trčite sa detetom i već ćete se osećati bolje. Vaše dete će biti srećno, a vi razgibani.
Ne osećate se dobro
Ukoliko vežbanje izbegavate jer se ne osećate dobro ili vam je tempo naporan, probajte sa sporijim i lakšim vežbama. Odlučite se za opuštajuće i lagane vežbe koje vam prijaju. Važno je koje vežbe radite pred kraj jer one imaju jak uticaj na vašu percepciju treninga. Ukoliko vežbanje završite smirujućim vežbama, ostaće vam osećaj da je i sve ostalo bilo lakše.
Izgledam glupo
Zaboravite na savršenstvo! Fitnes, teretana ili čas plesa nisu situacije u kojima morate da izgledate besprekorno. Plešite, hodajte i uživajte u tome što se vaše telo budi i razgibava, umesto da mislite da li ste se zacrveneli u licu, kakva vam je kosa, koliko ste se oznojili ili kako izgledate kada radite trbušnjake. Treba napomenuti da je vrlo važno da izaberete rekreaciju koja vam najviše odgovara, tako ćete biti uspešniji. Nemojte se primoravati na nešto samo zato što je to u trendu i zato što se time bave vaše prijateljice. Bitno je da budete zadovoljni i da vam fizička aktivnost prija.