Broj 89
Početna > Zanimljivosti > TV KAO PRIJATELJ

Napravite od televizora dobrog učitelja

TV KAO PRIJATELJ

Televizija je danas prozor u svet, učitelj i zabavljač, ali mnoga istraživanja tvrde da podstiče na nasilje, odvaja pojedinca od društva i pruža iskrivljenu sliku stvarnosti. Međutim, nije kriva televizija, nego preterano gledanje programa koje često prerasta u zavisnost. TV je samo „dobar sluga, a zao gospodar"

Stručnjaci savetuju da deca ne bi trebalo da gledaju TV više od 10 sati nedeljno. Tako će imati više vremena za čitanje i bavljenje sportom. Zato pregledajte sa detetom TV program za sledeću nedelju, izaberite zanimljive emisije i filmove i pazite da sve ne prelazi nedeljni limit gledanja koji ste unapred odredili. Odaberite poučne sadržaje koji će podstaći dete na čitanje knjiga i istraživanje. Ako takvih sadržaja nema na TV programima, potražite ih na DVD-ima. Nemojte dozvoliti da televizijski program stvara sliku sveta vašem detetu, potrudite se da je ono samo stvori kroz igru i maštu.

Reci mi šta gledaš i reći ću ti ko si
Tinejdžeri će retko poveriti roditeljima probleme koji ih muče pa im televizija često pruža jedini uvid u njihov pubertetski svet. Gledajući emisije u kojima uživaju njihova deca, roditelji mogu otkriti šta ona vole, čemu teže i ko su im uzori.

I vi stvarate televizijski program
Šaljite televizijskim stanicama želje i predloge. Pre ili kasnije će ih saslušati jer se na tržišnom takmičenju mora uvažavati publika. Osim toga, program koji vam ne odgovara, možete promeniti jednim pritiskom dugmeta na daljinskom upravljaču.

Televizija je najzabavniji učitelj
Od dečjih emisija do dokumentarnih filmova, televizija vašu decu može da nauči da broje ili štošta drugo. Uz živopisne snimke ili animacije umesto dugih objašnjenja deca će lako usvojiti „gradivo", a odrasli saznati ono što su oduvek hteli.

Slavni mogu da budu i pozitivan uzor
Dok poznate ličnosti često prozivaju da lošim primerom teraju mlade ljude u svet anoreksije, droge i nasilja, oni mogu da posluže i kao pozitivan uzor. Od dobrotvornih akcija do borbe protiv spomenutih zala, njihova poruka će snažno odjeknuti baš putem TV-a.

Igra za najmlađe
Pogledajte film ili emisiju čija se radnja odvija u nekoj dalekoj zemlji. Kasnije uzmite kartu sveta i pronađite tu zemlju. Pročitajte mu iz enciklopedije osnovne informacije o zemlji i istoriji i kako se na njihovu jeziku kaže hvala.

Učitelj matematike
Zadajte detetu da pronađe brojke, na primer, u TV reklamama ili u naslovima emisija, serijala i filmova. Izračunajte zajedno koliko traje pojedina emisija - pola sata, sat, dva sata ili više. Neka izračuna: „Ako tri noći zaredom gledaš seriju koja traje pola sata, koliko ćeš ukupno vremena gledati TV?"

Starija deca
Sa starijom decom pogledajte vesti, i to na različitim kanalima. Komentarišite kako su različiti novinari iste teme obradili na drugačiji način. Pitajte ih šta oni misle o nekoj temi.

DRŽITE kraj televizora enciklopedije, rečnike i slične priručnike da bi dete moglo odmah da proveri nepoznati pojam ili proširi svoje znanje o temi koja ga je zainteresovala.

Ako zajedno GLEDATE neki film ili emisiju, iskoristite TV reklame da biste malo „odmorili mozak" i razgibali se. Podstaknite dete da ustane, rastegne se, popije malo vode ili pojede voćku.

PREBACITE program ili ugasite TV ako se pojave bilo kakvi šokantni, neprilični ili zastrašujući prizori. Možete objasniti detetu da se ljudi u stvarnom životu ne ponašaju tako.