Broj 89
Početna > Lepi i zdravi > SPASONOSNA ŽALFIJA

Lekovite biljke

SPASONOSNA ŽALFIJA

U narodnoj medicini žalfija se smatra antibiotikom širokog spektra. Saznajte zašto

Žalfija je jedna od najstarijih biljki koja se koristila u narodnoj medicini. Poznato je i da je od sveg lekovitog bilja Karlo Veliki najviše cenio žalfiju. To se vidi i po onom njegovom strogom zakonu u kojem on naređuje da mora da se gaji stotinak raznih vrsta lekovitog bilja, od kojih je na prvom mestu bila žalfija.
  Latinski naziv čitavog roda Salvia potiče od latinske reči salvare, što znači spasti, spasavati, izlečiti, a Rimljani su je još pre 2000 godina veoma cenili i na razne načine upotrebljavali za lečenje. Latinski naziv vrste officinalis znači lekovit.
  U Crnoj Gori i Hercegovini ovu aromatičnu, lekovitu i medonosnu biljku nazivaju najčešće pelin, u srednjoj Dalmaciji kadulja, u severnom Primorju kuš, u istočnoj Srbiji kalaver i džiger-trava, ali je najpopularnije ime ipak žalfija.
 
  Lekovito dejstvo
  Od žalfije se koristi isključivo list. Najlekovitiji list se dobija kad žalfija počne da cveta, a to je najčešće u maju. List se bere, suši i čuva pažljivo. Glavni lekoviti sastojak lista žalfije je isparljivo mirisno eterično ulje, koga ima od 1,5 do 2,5 odsto. Oporost i lekovitost lista potiče od tanina. I gorke materije u žalfiji deluju lekovito. Žalfija leči promuklost, čisti krv i jača živce, greje želudac, otklanja gasove, pomaže kod raznih vrsta prehlade i virusa. Deluje na čišćenje krvi i time oslobađa organizam uzročnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se preporučuje kod zapaljenja ždrela, unutrašnjih organa, bešike i vaginalnih upala. Žalfija je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru. Kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluća, žalfija taj problem rešava za par dana.
 
  Jača desni i zube
  Do otkrića antibiotika, žalfiju su vekovima upotrebljavali u obliku čaja protiv znojenja za obolele od tuberkuloze, jer smanjuje lučenje znojnih žlezda. Leči i obolele od reumatizma i smatra se „antibiotikom širokog spektra". Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator. Izvrstan je lek za čišćenje jetre, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja. Ako uberete sveže listove žalfije i protrljate njima predeo oko zuba i desni, učinićete ih zdravijim i čvršćim.
  Žalfija ulazi u sastav velikog broja lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kad nastanu upale, jer su to dobra i bezopasna sredstva koja jačaju sluzokožu (dejstvo tanina) i deluju antiseptično (dejstvo eteričnog ulja).
 
  Čaj od žalfije
  Čaj se sprema tako što jednu kašiku suvog lišća žalfije prelijete šoljom ključale vode i pustite da odstoji pola sata. Pije se po jedna kafena šoljica tri puta dnevno. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, pijte ovaj čaj u navedenim količinama 21 dan, između menstruacija. Za grgoljenje u ustima ili vaginalno ispiranje, jedna kafena šoljica ove biljke se kuva u litru vode 10 minuta.