Broj 89
Početna > Lepi i zdravi > NOĆNO ZNOJENJE

Uzroci mokrih čaršava

NOĆNO ZNOJENJE

Jeste li se ikada probudili u gluvo doba noći, a čaršavi i pokrivači su vam bili bukvalno natopljeni znojem? Osim ako niste neposredno pre toga proživeli strašnu noćnu moru, verovatno nemate predstavu šta je moglo da izazove takvu patnju i lučenje znoja. Ne brinite, u većini slučajeva radi se o sasvim bezopasnom poremećaju, mada oprez nikada nije na odmet. Osim najbanalnijih razloga, poput temperature ili neprilagođene sobne temperature u spavaćoj sobi, postoji nekoliko mogućih objašnjenja za noćno znojenje, kao što ima i više potencijalnih uzroka

Noćno znojenje dešava se u bilo koje doba tokom spavanja. Osoba se budi iz dubokog sna, osećajući da joj je ili vrlo hladno ili vrlo vruće, lepljiva i mokra od znoja. Ovo stanje može da poremeti navike spavanja i da dovede do nesanice i stresa. Međutim, ako vam se nešto slično dogodilo nekoliko puta, konsultujte lekara. Po pravilu, noćno znojenje ne bi trebalo da vas preterano zabrinjava, ali može biti indikacija da patite od nekog drugog poremećaja. Na primer, kod žena znojenje može da znači dolazak menopauze, dok kod muškaraca može da najavi hormonske promene i muški klimaks, odnosno andropauzu. Do dijagnoze se može doći jedino temeljnim i stručnim pregledom, ali evo nekoliko najčešćih uzroka noćnog znojenja.
 
  Menopauza
  Osim valunga koji se uglavnom javljaju u budnom stanju, velikom broju žena koje prolaze kroz menopauzu događaju se i noćna znojenja. Žene u predmenopauzi takođe prilično često imaju ovaj problem.
  Idiopatska hiperhidroza
  Relativno retko i često pogrešno dijagnostikovano stanje kod kog se osoba noću znoji bez ikakvog povezanog medicinskog razloga ili poremećaja.
  Infekcije i upale
  Osobe koje pate od upale ili infekcije bilo koje vrste takođe su sklone noćnom znojenju. Često može biti reč i o tuberkulozi, a znojenje mogu izazvati i bakterijske infekcije kao i neke vrste virusa.
  Maligna oboljenja
  Preterano noćno znojenje može biti vesnik opasne bolesti poput malignog oboljenja.
  Lekovi
  Kombinacije određenih vrsta lekova mogu dovesti do noćnog znojenja. Antidepresivi su jedan od najčešćih uzroka, ali može biti reči i o lekovima za regulaciju rada srca, pa i vijagri.
  Hipoglikemija
  Osobe koje pate od manjka glukoze u krvi moraju da primaju injekcije insulina ili oralne lekove, koji u nekim slučajevima takođe mogu da izazovu noćno znojenje.
  Hormonski poremećaji
  Nekoliko stanja kod kojih su neuravnoteženi nivoi glavnih hormona, bilo da se radi o posebnim poremećajima ili o klimaksu, takođe može podstaći znojenje.
  Neurološki poremećaji
  Kod osoba koje se oporavljaju od srčanog ili moždanog udara, boluju od neuropatije ili posttraumatskog stresa, može doći do ovog stanja. Mogu ga izazvati i lekovi koji se koriste za lečenje spomenutih stanja.