Broj 89
Početna > Lepi i zdravi > NEGA KOŽE POSLE VRELOG LETA

NEGA KOŽE POSLE VRELOG LETA

Nega kože posle letnjeg odmora jedan je od glavnih preduslova za zdrav, lep i negovan izgled tokom cele godine

Briga o koži je veoma važna posle mora, nakon što je ona bila izložena (uglavnom štetnim) zracima sunca i vlazi. Sunce, more i hlor iz bazena isušuju kožu pa je neophodna njena dodatna zaštita. Upravo zato postoji nebrojeno mnogo preparata za njenu negu. Međutim, kako u moru proizvoda izabrati onaj pravi?
 
  Odredite tip kože
  Ukoliko još uvek ne znate kojem tipu kože pripada vaša, obratite se dermatologu koji će odrediti da li je vaša koža masna, normalna, mešovita ili suva. Na osnovu toga ćete kupiti preparate za negu.
  Čišćenje
  Prvo se sa lica uklanjaju ostaci šminke posebnim tonikom ili kremom. Odgovarajućim tonikom za čišćenje treba dobro odstraniti sve nečistoće sa lica, pa namazati hranljivu kremu. Ujutro, tonikom za lice, uklonite noćnu kremu i namažite dnevnu.
  Negovanje
  Za uvek zdravu i negovanu kožu najbitnije je svakodnevno čišćenje i toniziranje odgovarajućim preparatima. Povremene posete kozmetičaru zbog generalnog čišćenja nikako ne mogu da škode. Pravi kozmetičar će, na osnovu stanja vaše kože, odrediti koliko često su vam potrebni tretmani, a u međuvremenu neophodno je da je svako jutro i veče očistite i nahranite odgovarajućom kremom. Idealno vreme za ovaj poduhvat je 23 sata, kada koža sama počinje da se regeneriše, a ukoliko namažete kremu sa vama potrebnim sastojcima, samo ćete pospešiti taj proces.
 
  Na moru najviše stradaju:
  Nokti - morska so i hlor na bazenima loše utiču na nokte. Na jakom suncu nokti brzo dehidriraju. Jedino rešenje je nega hranljivim uljima, koja će im povratiti elastičnost i čvrstoću.
  Pete i laktovi - ove delove tela i inače odlikuje gruba i suva koža, a leti to postaje još izraženije, budući da su izloženiji spoljašnjim uticajima nego inače. Idealno rešenje za grube laktove su proizvodi s visokim procentom ureje i prirodna ulja koja će omekšati debelu, grubu kožu.
  Kosa - suvoća, ispucalost, gubitak sjaja i vlage, kao i pojačano mašćenje temena, česta su pojava nakon povratka s letovanja. Da biste kosu ponovo doveli u red, potrebno je da je dodatno nahranite. To možete uz pomoć preparata za negu oštećene kose, silikonskih kapi za kosu ili pak uz pomoć jednostavne maske za kosu koju možete da napravite i sami.
  Oči - jako letnje sunce, u kombinaciji s morskom vodom, idealno je za nastajanje neželjenih borica, posebno oko očiju. Područje oko očiju je zato potrebno svako jutro i veče dodatno ovlažiti i nahraniti laganim hidratantnim gelom ili kremom.