Broj 89
Početna > Zanimljivosti > KAD SE MAMA I TATA VIŠE NE VOLE

Olakšajte detetu vaš razvod

KAD SE MAMA I TATA VIŠE NE VOLE

Tužne statistike o broju razvedenih brakova povećavaju se iz godine u godinu, kako u svetu tako i kod nas. Razvod je proces u kome se zajednica dvoje ljudi deli, zato su najteži razvodi onih parova koji imaju potomstvo, jer su deca nedeljiva svojina

Bez obzira na to što je brak propao, dete ne sme da izgubi porodicu jer je ona najvažniji oslonac u životu. Od roditeljske ljubavi i pažnje zavisi da li će dete kasnije u životu imati samopouzdanja, kakav će uspeh postizati u školi, sportu, da li će biti sposobno da voli, osnuje svoju porodicu... Pomozite svom detetu posle razvoda.

Objasnite mu razloge
Najbitnije je da, kada se roditelji raziđu, dete ne pomisli da je ono krivo i da ga jedan roditelj, najčešće onaj koji je otišao, više ne voli. Zato je potrebno biti iskren i detetu objasniti da su se mama i tata dogovorili da više ne žive zajedno, a da je razlog neslaganje oko bitnih pitanja, kao i da će svima biti bolje kada se jedan roditelj odseli. Razgovor treba da vode oba roditelja sa detetom, mirnim tonom i bez izliva emocija kao što je plakanje, na primer, jer će to njega trajno rastužiti. Raspored viđanja sa roditeljem koji odlazi na neki način iz njegovog života, utvrdite sami i prilagodite ga detetovim obavezama.

Ne svađajte se sa partnerom zbog dece
Neopisivo je veliki bol koji deca osećaju posle razvoda i teško se prilagođavaju na odvojenost od roditelja. Proučavanja su pokazala da razvod roditelja najteže podnose deca predškolskog uzrasta i adolescenti. Par koji se zakonski razveo treba da ima na umu da je večito povezan sa osobom sa kojom ima dete, jer se od roditeljstva ne možete razvesti. Podjednako ste potrebni svom detetu kao i kada ste živeli zajedno. Psiholozi savetuju da dete mora imati jedan dom, a to znači život u jednoj kući i samo povremeni da odlazi kod drugog roditelja. Sud najčešće odluči da roditelj koji je otišao ima pravo da viđa dete dva puta nedeljno, kao i da dva vikenda u mesecu odvede dete u svoj stan na noćenje.

Ostanite u dobrim odnosima
Detetu je potrebno da oseti da vodite brigu o njemu. Stavite mu do znanja da se emotivna situacija između roditelja promenila, ali da se ništa između vas i njega neće nikada promeniti i da ćete ga uvek voleti istom jačinom, ma šta se desilo.
Savetuje se da, ukoliko je moguće, roditelji nastave da neke stvari u vezi sa detetom rade zajedno - odlazak u park jednom mesečno, zajednički ručak kada je neki praznik, da oboje idu na roditeljske sastanke. Međutim, ne treba stvarati lažnu sliku. Dete mora da zna da su to samo povremeni „sastanci", a ne nada da će jednog dana možda uvek biti tako.

Ne pričajte loše o bivšem partneru
Pred detetom ne treba ružno govoriti o drugom roditelju čak i ako je njegova krivica očigledna. Deca se poistovećuju sa roditeljima pa kada posumnjaju u vrednost svojih roditelja, počeće da menjaju i sliku o sopstvenoj vrednosti, stvoriće komplekse, što može trajno da utiče na psihički razvoj deteta.
Ukoliko jedan od roditelja ima novog partnera, potrebno je postepeno upoznavati dete s njim/njom. U početku bi tu osobu trebalo predstavljati kao prijatelja, a dete će samo, s vremenom, prihvatiti i shvatiti o čemu se zapravo radi. Međutim, ono uvek mora da se oseća voljenije i bitnije od maminog „druga" ili tatine „drugarice".

Ako ne možete sami, potražite pomoć
Ako primetite da vaše dete pati i da ne možete sami da se izborite s tim, ili da nemate podršku bivšeg bračnog partnera, obavezno se posavetujte sa stručnim licem.