Broj 88
Početna > Lepi i zdravi > ZRELA LEPOTA

Kako se šminkati sa 40, 50...

ZRELA LEPOTA

San gotovo svih žena je da sačuvaju svež i mladolik izgled i nakon četrdesete, pedesete, šezdesete... Uz pravilnu upotrebu šminke, takav cilj je lakše ostvariti. Šta, dakle, možete učiniti kada se pojave prve bore i kada koža počne da gubi svoj sjaj?

Posle četrdesete
  Po pravilu, posle četrdesete je vreme za promenu. Ako ste do sada uglavnom koristili kameni puder, probajte s tečnim, upotrebite kremastiji ruž za usne, umesto crne maskare upotrebite smeđu koja će vašem izgledu dati mekoću... Kada počnu da vam se pojavljuju borice oko očiju, koristite što svetlije senke za oči. Vreme je da polako počnete da izbegavate svetlucavu šminku. Svakako, još uvek vodite računa o obliku obrva jer pravilno počupane obrve mogu učiniti veliku promenu na svakom licu.
 
  Posle pedesete
  Posle pedesete, manje je više - umesto da teškom, slojevitom šminkom pokušavate da sakrijete godine, upotrebljavajte što manje šminke. Začudićete se koliko svežije i mlađe ćete izgledati. Izbegavajte sjajne boje i oštre linije koje će vam samo naglasiti bore. Kombinujte neutralne zemljane tonove s malom količinom senke za oči u boji, poput tamnozelene ili tamnoplave. Izbegavajte tamne mat ruževe za usne ili bele i sive senke za oči koje će vas učiniti starijima.
 
  Šminkanje treba prilagoditi i prilikama u kojima se nalazimo. Evo kako šminku prilagoditi poslovnim, večernjim i svakodnevnim neobaveznim prilikama:
  Preko dana bi podloga trebalo da bude što prozračnija i neutralnija. Nanesite smeđu maskaru umesto crne da bi vam trepavice izgledale što duže i mekše. Sjaj za usne neka bude ton ili dva tamniji od prirodne boje vaših usana, čime ćete postići lep, ali istovremeno i neutralan izgled. Ukoliko imate svetliju kosu, na trepavice nanesite smeđu maskaru, a ako imate tamniju kosu, upotrebite crnu boju. Oči naglasite neutralnom olovkom kao što je smeđa ili siva, na obraze nanesite blagoružičasto rumenilo, a ruž za usne neka bude kremast i u istom tonu kao i rumenilo.
  Tokom noćnog izlaska puderom prikrijte sitne nedostatke na licu, a na obraze nanesite malo više rumenila nego što to radite tokom dana. Ruž za usne neka bude u tamnijim tonovima. Upotrebite crnu maskaru koja će pod prigušenijim svetlom naglasiti trepavice. Za glamurozniji izgled, oči naglasite crnim ajlajnerom ili olovkom za oči, a na kapke nanesite maslinastozelenu ili tamnoljubičastu senku. Ako naglasite oči, na usne je dovoljno da stavite neutralni sjaj ili ruž.
  Ipak, jedna sasvim druga stvar je najvažnija kada želite da održite svež i mladolik izgled, a vredi je zapamtiti. Apsolutno ključno je samopouzdanje, jer ukoliko imate sređen privatni i „unutrašnji" život, ako ne doživljavate previše svakodnevnih stresova i briga, sasvim sigurno ćete se i osećati bolje, pa samim tim i privlačnije izgledati. Zdrav način života, koji uključuje redovnu vežbu, dovoljno odmora i vremena za sebe i, naravno, pravilnu ishranu, zaista će vam puno u tome pomoći.