Broj 88
Početna > Zanimljivosti > ŠTA NAS SPAJA I RAZDVAJA

Suprotnost polova

ŠTA NAS SPAJA I RAZDVAJA

Istraživanja pokazuju da je u genetskom kodu muškarca i žene samo 78 različitih gena. I kad govorimo o razlikama između polova, uglavnom priznajemo one u izgledu i biologiji. Mi se, međutim, razlikujemo u navikama, u reakcijama na spoljašnji svet i, naravno, u stavovima vezanim za odnos između muškarca i žene

Žene idealizuju ljubav. Kada su zaljubljene, one ne primećuju muške mane. Spremne su da stupe u brak mnogo ranije. Međutim, one su te koje se češće zaljubljuju, a ljubav im je kraćeg veka. One ne veruju, za razliku od muškaraca, da postoji samo jedna prava ljubav. Muškarci veruju da postoji samo jedna prava ljubav u životu, a da su sve ostalo samo kompromisi. Takođe, muškarci veruju da je prava ljubav ona koja je savršena i da ništa ne treba dodatno ulagati kako bi se ona održala. Isto tako, spremniji su od žena da se, ako zaista vole, ožene, bez obzira na socijalne i društvene razlike. Žene su mnogo pažljivije pri odabiru partnera u kojeg će se zaljubiti. Zbog toga se muškarci češće zaljubljuju na prvi pogled. Već posle trećeg izlaska, većina muškaraca je „zaljubljena", dok je kod žena to ređa pojava. Zato su žene te koje su spremnije da ostanu u nesrećnoj vezi i teže se odlučuju na prekid, dok muškarci posle prekida pate duže i jače.

Žene vole razgovor
Postoje i razlike u iskazivanju osećanja. Za žene intimnost znači razgovor, a za muškarce zajedničke aktivnosti. Ako muškarac zaista želi da pokaže ljubav, on će to i pokazati makar se ta akcija svodila samo na pomaganje u kućnim poslovima. Doduše, jači pol češće precenjuje svoj doprinos zajedničkim aktivnostima. Oni uvek misle da se trude i ulažu više nego što to zaista objektivno i čine. Žene žele da razgovaraju o problemima u vezi, a muškarci ih ignorišu, uveravajući ih kako je sve savršeno.

Muškarci isključuju emocije
Muškarci i žene, na primer, različito pristupaju rešavanju problema. Većina žena želi da razgovara o problemu, da tu diskusiju iskoristi za produbljivanje ili jačanje odnosa sa partnerom. Većina muškaraca smatra da tada treba pokazati kompetentnost, odlučnost i posvećenost odnosu. Osećanja stavljaju na stranu i preuzimaju ulogu autoriteta. U procesu obrade informacija, žene koriste intuiciju i povezuju više perspektiva, te uzimaju u obzir međusobnu povezanost elemenata. Muškarci imaju tendenciju ka emocionalnom odvajanju od predmeta, da posmatraju više elemenata bez njihovog prožimanja i maksimalno smanjuju složenost. Oni razmišljaju linearno, tretirajući informacije nezavisno jedne od drugih. Skloni su da zanemare nijanse koje su često ključne za uspešno rešenje.

Prihvatanje razlika
Ženska memorija sadrži snažnu emocionalnu komponentu. Njihovo sećanje se zasniva na osećanju koje se vezuje za određeni događaj ili iskustvo. Muškarci iskustvo razgrađuju na elemente, zadatke ili delatnosti do kojih je došlo. Ovo je, smatra se, zato što hipokampus, koji je, pre svega, zadužen za memoriju, različito reaguje na testosteron (kod muškaraca) i estrogen i progesteron (kod žena). Žene potrebu za bliskošću i osećanjem vrednosti zadovoljavaju kroz komunikaciju, razgovor, intimnu razmenu iskustava, osećanja i ličnih stavova. Muškarci, s druge strane, tu istu potrebu zadovoljavaju kroz zajedničko obavljanje raznih aktivnosti, bilo da je u pitanju sport, seks ili nešto treće.
Suština je, naravno, da se izbegne međusobna frustracija i nauči da se prihvate razlike. Pomisao da ljubav čini da druga strana misli, oseća i dela isto kao i mi je, u najmanju ruku, apsurdna.