Broj 88
Početna > Zanimljivosti > SODA BIKARBONA

Pouzdan partner u domaćinstvu

SODA BIKARBONA

Domaćice znaju da je uz pomoć sode bikarbone moguće izbeliti zube ili se rešiti želudačnih tegoba. Međutim, pored tih, zdravstvenih primena, sodu je moguće koristiti i u domaćinstvu na još mnogo načina

Ne zagađuje okolinu kao veštačka sredstva za čišćenje, manje je agresivna, a dostupna je u svakoj radnji za male pare. Uvedite u vaše domaćinstvo novog pouzdanog partnera koji će bez problema da pokupi mirise iz frižidera ili kanti za đubre, da ukloni fleke sa odeće ili da očisti mikrotalasnu.
 
  Soda u kuhinji
  Uprkos vrlo širokoj ponudi deterdženata, ponekad nedostaje baš onaj stari, isprobani recept. Soda bikarbona se pokazala kao sredstvo široke primene. Mešavinom sode i vode možete da očistite unutrašnjost mikrotalasne, frižidera i spoljašnje površine u kuhinji. Sredstvo će biti i delotvornije ako u njega dodate malo vinskog sirćeta. Da biste izbeleli požutele površine u kuhinji, pomešajte četvrtinu šolje sode i nekoliko šolja tople vode. Nanesite je i ostavite da deluje 15 minuta, a potom izribajte, i kuhinjske površine će ponovno zablistati. Možete da izbelite i staro posuđe ako u njemu 10 minuta prokuvate vodu u koju ste stavili malo sode. Na isti način možete da uklonite i ostatke masnoće i miris pečenja iz tiganja.
 
  Uklanja neprijatne mirise
  Ako su se u mašini za sudove stvorile mrlje, u nju stavite šolju sode i uključite program za pranje. Sodu možete da dodate i sredstvu za čišćenje koje inače koristite kod svakog mašinskog pranja posuđa. Ona sjajno upija mirise tako da, ako vas svaki put kada otvorite frižider zapahne miris namirnica, jednostavno u njega stavite posudu sa sodom. Isto možete da uradite i sa zamrzivačem ili prostorom ispod sudopere. Sodu menjajte na svaka tri meseca ili češće ako su mirisi intenzivniji. Na isti način možete da uklonite i mirise iz mikrotalasne, ako posudu sa sodom ostavite u njoj između korišćenja. Isti efekat ćete dobiti i ako u mikrotalasnoj prokuvate vodu sa sodom, a potom je iznutra obrišete salvetom ili krpom. Neprijatne mirise u kanti za smeće ćete sprečiti ako po dnu, ispod plastične kese, prospete malo sode.
 
  Održavanje odeće
  Činija sa sodom će delotvorno pokupiti sve mirise i iz ormara. Namakanjem odeće u vodi sa sodom pre pranja u mašini možete potpuno da eliminišete miris cigareta. Ako se u odeću uvukao miris benzina ili motornih ulja, stavite je u vreću, pospite sodom i ostavite da odstoji dan ili dva pre pranja. Soda pomaže i u uklanjanju fleka od flomastera, a može da posluži i kao omekšivač. Pola šolje stavite direktno u bubanj pre nego što mašina započne taj program. Nije loše jednu dozu sode povremeno dodati deterdžentu kod mašinskog pranja veša jer će vešu dati novu svežinu. Od sode bikarbone možete da napravite i pastu koja pomaže da se uklone fleke sa veša. Pastu napravite od sode i vrlo malo vode. Delotvorna je za uklanjanje fleka od krvi, voća ili vina. Ako su fleke jače, pre pranja ostavite pastu da deluje sat do dva. Osim toga, sodom možete da neutrališete kiselinu iz baterija ili urin.
 
  Da vaša obuća zamiriše
  Neprijatne mirise, koji posle nekog vremena zaposednu vašu obuću, možete da eliminišete ako u cipele ili patike, kada ih ne nosite, stavite suvu sodu i ostavite da odstoji što duže. U obuću koju nosite, preko noći, stavljajte staru čarapu napunjenu sodom.