Broj 88
Početna > Zanimljivosti > NAJVEĆI NA SVETU

Ljudskih ruku delo

NAJVEĆI NA SVETU

Brojne građevine su postale zaštitni znak grada ili zemlje u kojoj se nalaze. Setimo se samo Ajfelove kule u Parizu ili Big Bena u Londonu. Ipak, postoje i manje poznate građevine koje se ne spominju u svim svetskim vodičima, ali se, bez obzira na to, mogu pohvaliti svojom jedinstvenošću

Najveći snežni dvorac, Kaupakatu, Finska
Ova neverovatna građevina se gradi krajem svake godine u potpunosti od snega i leda u finskom gradu Kaupakatu. Temperatura u njegovih dvadesetak hotelskih soba se kreće oko minus pet stepeni Celzijusovih, ali hotel nudi vreće za spavanje koje njihovim gostima omogućavaju prijatan odmor u snežnoj idili.

Najviši jarbol, Akaba, Jordan
Viši od 130 metara, jarbol koji u jordanskoj Akabi vije barjak arapske revolucije, najveći je na svetu u ovoj kategoriji. Postavljen je uz zaliv tog priobalnog grada da bi podsećao na pobunu i oslobođenje Arapa od Otomanskog carstva.

Najviši spomenik, Sent Luis, SAD
Ovaj spomenik je poznat i kao Vrata zapada. Napravljen je prema nacrtu arhitekte Eera Sarinena, kao uspomena na mesto sa koga su Luis i Klark 1804. godine krenuli u istraživanje Zapada. U spomenik je utrošeno 886 tona nerđajućeg čelika, a izgradnja je trajala od 1963. do 1965. Do vrha jednog od lukova, na 192. metru, posetioce vozi mali „tramvaj" odakle se pruža spektakularan pogled.

Najviši restoran, Toronto, Kanada
Iako nije smešten u najvišoj zgradi u Torontu, može se pohvaliti najvišim vinskim podrumom na svetu. Ako izuzmemo činjenicu da se nalazi čak 350 metara iznad zemlje, shvatićemo da je reč o tipičnom „podrumu" u kojem se čuva više od 500 najkvalitetnijih vina iz Kanade i celog sveta. Njegovu grandioznost najbolje opisuje podatak da je za održavanje idealne temperature zadužen rashladni sistem teži od dve i po tone.

Najviša crkva, Ulm, Nemačka
Ova luteranska crkva, do čijeg vrha vodi čak 768 stepenica, viša je od 160 metara. Posetiocima pruža predivan panoramski pogled na okolnu prirodu, a kada je lepo vreme, moguće je videti čak i Alpe. Jedan je od od najlepših primera evropske gotske crkvene arhitekture.

Najveća brana, reka Vakš, Tadžikistan
Izgradnja brane visoke skoro 300 metara započela je još 1961. godine dok je Tadžikistan još uvek bio deo Sovjetskog Saveza. Osim jedinstvene graditeljske vrednosti, ima i praktičnu funkciju jer zadovoljava čak 98 odsto potreba te zemlje za električnom energijom.

Najveći memorijalni centar, Dolina palih, Španija
Dolina palih, koja se nalazi nedaleko od Madrida, mesto je najvećeg memorijalnog centra na svetu, višeg od 150 metara. Ova građevina je podignuta 1940. po nalogu španskog diktatora Franciska Franka. Paradoks je da je mesto zamišljeno kao spomen na žrtve građanskog rata, gde je na kraju sahranjen i Franko, sagrađeno rukama zarobljenih republikanaca.

Najveće ostrvo izgrađeno ljudskom rukom, Dubai, UAE
Kompleks od tri ostrva palmi ispred Dubaija možda i najbolje od svih spomenutih građevina ističe ljudsku potrebu da nadmaši prirodu. Za 10 do 15 godina, kada bude završeno, ostrvo će imati više od 100 luksuznih hotela i preko 500 kilometara plaža. Samo jedna od popularnih palmi će po površini biti veličine Pariza.