Broj 88
Početna > Lepi i zdravi > MOBILNI TELEFON I ZDRAVLJE

Ima li razloga za stah?

MOBILNI TELEFON I ZDRAVLJE

Stalno se postavlja pitanje da li mobilni telefoni štete našem zdravlju. U svetu se bez prekida sprovode razna istraživanja koja treba da pokažu kako i koliko mobilni telefoni utiču na nas

Činjenica je da mobilni telefoni emituju radiotalase, a mišljenja stručnjaka o njihovoj štetnosti su podeljena. Jedni kažu da ti radiotalasi ne škode dok drugi tvrde suprotno. Naučnici i dalje sprovode istraživanja koja treba da odgovore na pitanje da li dugotrajna upotreba mobilnih telefona može da izazove brojne zdravstvene probleme kao što su rak mozga, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.
  Uputstvo za korišćenje
  U početku se spekulisalo da upotreba mobilnih izaziva nesanicu, poremećaj pamćenja i psihičke smetnje. Na stotine hiljada antena-odašiljača, koji prenose signal mobilnog telefona i omogućavaju komunikaciju, postavljene su oko nas. Pojavilo se pitanje u vezi sa njihovim štetnim učinkom na naše zdravlje. Iako prema današnjim saznanjima ne postoji povezanost ovih uređaja sa pojavom određenih bolesti, u zemljama Evropske unije antene ne smeju biti u blizini škola, jaslica i bolnica. Blagim razuveravanjima od strane stručnjaka, odgovor na pitanje izazivaju li mobilni telefoni bolesti do danas još nije poznat. Zato su proizvođači mobilnih telefona objavili i službene preporuke o njegovom korišćenju: ne razgovarajte dugo, pogotovo ne ako je veza slaba, jer je tada mikrotalasno zračenje mnogo jače, koristite slušalice, jer najveću količinu energije upijaju dva centimetra kože najbliža mobilnom telefonu, ne nosite uređaj tik uz telo, posebno ne blizu osetljivih organa (u džepu pantalona blizu polnih organa, trudnice u blizini stomaka), ne dopuštajte deci da koriste mobilni telefon.
  Korisnici mobilnih telefona, pre svega deca čiji je organizam u razvoju, treba da vode računa da preterano ne upotrebljavaju te uređaje kako ne bi ugrozili zdravlje, upozorilo je francusko Ministarstvo zdravlja.
  Mobilni i plodnost
  Istraživanje u Mađarskoj u kojem je učestvovalo 200 muškaraca bavilo se uticajem elektromagnetnog zračenja mobilnih telefona na spermatozoide. Utvrđeno je da muškarci koji ceo dan nose uključene mobilne telefone imaju, u odnosu na ostale ispitanike, za trećinu manje spermatozoida. Osim toga, njihovi spermatozoidi bili su i manje pokretni, što je dodatno smanjivalo izglede za uspešnu oplodnju. Ipak, drugi naučnici upozoravaju kako mađarski naučnici nisu uzeli u obzir i druge uticaje koji su mogli dovesti do ovakvih rezultata, poput socijalnog statusa ispitanika i njihove starosti. Iz istraživanja isto nije jasno jesu li ispitanici mobilne telefone nosili u džepovima pantalona ili, na primer, u tašnama.
  Vožnja i telefoniranje
  Jedno je sigurno, upotreba mobilnog telefona tokom vožnje izlaže nas pet puta većem riziku da doživimo saobraćajnu nesreću, što je jednako opasnosti pri vožnji u pijanom stanju. Ni uređaji koji nam ostavljaju slobodne ruke ne doprinose sigurnosti u vožnji. Ne ugrožava nas samo činjenica da vozimo jednom rukom, već i to da u toku razgovora nismo usredsređeni na saobraćaj. Zato je u većini zemalja zabranjeno korišćenje mobilnih telefona u vožnji, i uvedene su oštre kazne za to.