Broj 88
Početna > Lepi i zdravi > KAKO POBEDITI STRIJE

Nega tela

KAKO POBEDITI STRIJE

Sa problemom strija susreće se većina žena. Potpuno ih se ne možemo rešiti, ali možemo da sprečimo njihovo nastajanje i smanjimo već učinjenu štetu

Strije, izdužene, nekoliko milimetara široke, različito dugačke brazde na koži, nastaju zbog stanjenja površinskog sloja kože i promena u strukturi vlakana elastina i kolagena u dubljim slojevima kože, čija je funkcija da koži pomažu u zadržavanju oblika. Kada se srednji sloj kože (dermis) naglo rastegne, bilo da je to tokom trudnoće, ili zbog naglog povećanja mišićne mase ili nagle promene težine, dolazi do smanjenja elastičnosti kože i do trganja elastičnih vlakana. Rezultat toga su ružne linije po koži tela - strije.

U zavisnosti od tipa vaše kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkastosmeđe ili tamnosmeđe linije koje tek kasnije dobijaju ljubičastu nijansu. S vremenom se te linije izravnavaju s površinom kože i poprime nekoliko nijansi svetliji ton od prirodnog tona vaše kože. Postepeno postaju manje primetne, ali nikada ne nestaju. Mogu se pojaviti bilo gde na telu gde se koža rastegla, a najčešće na delovima gde se skladišti salo, abdomenu, grudima, nadlakticama, bokovima i zadnjici.

PREVENCIJA
Ono što morate da znate je da kada se strije jednom pojave, ne mogu nikada da nestanu u potpunosti. Najbitnije je da nađete način da ih učinite što manje vidljivim i zato počnite da tretirate strije preparatima koji su namenjeni za to. Dok su još crvene ili crvenkastosmeđe, veća je šansa da ih neutrališete. Jednom kada se linije poravnaju s površinom kože i izblede, postaju manje vidljive, ali ih je i teže lečiti. Iako postoji teorija da na pojavu strija utiče nasledni faktor elastičnosti kože, postoje i mere prevencije koje možete preduzeti kako biste sprečili njihovo nastajanje ili im barem ublažili intenzitet:
1. Masirajte kožu rukavicom ili četkom za masažu kako biste pojačali cirkulaciju.
2. Svakodnevno nanosite hranljive kreme ili losione na kritična područja kako biste održavali elastičnost kože.
3. Jedite hranu koja pomaže zdravlju vaše kože, bogatu cinkom i vitaminima E i C.

LEČENJE
U ranoj fazi strije se mogu minimalizovati hidratantnim kremama. Ulje s vitaminom E, koje pomaže opštem stanju kože, može smanjiti vidljivost strija. Vitamin A odlično omekšava kožu, ali nije efektan kao tretinoin ili retin-A, koji pomažu koži da stvori nove zdrave ćelije. Kreme su efektne u hidrataciji spoljnog sloja kože, ali ne mogu uvek da prodru duboko u kožu, gde strije i nastaju.
Takođe, ne mogu promeniti već nastala oštećenja kože, ali mogu dobro da deluju na strije u nastanku. Može vam pomoći i ružino ulje ili mleko za telo koje sadrži voćne kiseline (AHA). One, naime, potpomažu regeneraciju ćelija kože, odnosno sagorevaju spoljašnji sloj ćelija kože pa one unutrašnje zdravije ćelije izlaze na površinu, poboljšavajući tako teksturu i boju kože. Nakon nekoliko nedelja sa tretmanima AHA kiselinama strije postaju manje vidljive, a koža fleksibilnija.

POMAŽE I LASER
Jedna od mogućnosti uklanjanja strija je i terapija laserom, koja je delotvorna samo ako su strije još mlade, odnosno u fazi nastanka. Ipak, ni ovaj tretman ne uklanja strije do kraja nego ih samo izbledi. Laser reaguje samo na tamnije nijanse pa, ako su strije tamnocrvene ili smeđe, biće i najdelotvorniji. Za vidljivije rezultate potrebna je serija od barem desetak tretmana. U borbi protiv strija na raspolaganju su vam i razni aparati koji deluju na bazi kolagena - raspodeljuju ga, vraćaju koži bolju teksturu, strije postaju manje izražene, a koža lepša. Istovremeno izbacuju iz organizma toksine i nakupljenu vodu. Sve to zajedno deluje tako da strije postanu manje vidljive.

U TRUDNOĆI
Između 75 i 90 odsto žena dobije strije tokom trudnoće. Pojavljuju se u drugoj polovini trudnoće (šesti i sedmi mesec) kao jake crvene linije, najčešće u donjem delu stomaka, ali moguće su i na drugim delovima, na grudima, zadnjici i bokovima. Nastaju kao posledica rastezanja kože, a iako pucanje kože nije bolno, mogu izazvati iritaciju i svrab. Kao mera opreza, budućim majkama se preporučuju specijalne kreme i losioni protiv strija.