Broj 88
Početna > Putovanja > DESTINACIJA SNOVA

Kankun

DESTINACIJA SNOVA

Kankun je poslednjih godina postao najlepše i najluksuznije letovalište u Meksiku, poznato po belim peščanim plažama, tirkiznoj boji mora, mnogobrojnim hotelima, klubovima, tržnim centrima, ali i okolnim mestima koja su sačuvala deo istorije Maja. Nema sumnje, Meksiko je jedna od najpoželjnijih destinacija za odmor i zabavu

U Kankunu se nalazi oko 140 hotela sa više od 24.000 soba. Jedno od najpoznatijih i najtraženijih letovališta na svetu, čija popularnost stalno raste, drugačije je od svega što ste imali prilike da vidite. Počev od lokacije i prirodnog okruženja u kome je smešteno, preko izuzetno raznovrsne turističke ponude, do posebne isprepletenosti tradicije i savremenih lepota, kulturoloških tekovina raznih podneblja i mnoštva različitih ritmova, zvukova, boja, mirisa i ukusa. Kankun je podeljen na dve celine: na sam grad, koji ima oko 400.000 stanovnika, prilično živo i užurbano mesto, sa avenijama prepunim radnji, banaka, restorana i na hotelsku ili turističku zonu, koja je je smeštena na peščanom sprudu. Godišnje ga poseti oko tri miliona ljudi, od kojih mnogi dolaze svake godine ponovo. Glavna sezona traje od polovine decembra pa sve do kraja uskršnjih praznika, ali, s obzirom na veliku posećenost i interesovanje, najčešće potraje i u julu i avgustu.
  Tragom prošlosti
  Na oko 200 kilometara zapadno od Kankuna nalazi se i jedan od najčuvenijih meksičkih Maja lokaliteta, prastara Čičen Ica, sa nekoliko celina iz različitih perioda. Tu se, između ostalog, mogu videti: Hram jaguara, igralište za golf (borilište robova), hram boga Kukulkana (za koga postoji verovanje da tokom prolećne i jesenje ravnodnevice silazi među ljude da ih podseti na proticanje vremena) i statuu božanstva Čak Mol, koji, u polusedećem stavu, na krilu drži poslužavnik sa ljudskim žrtvama. U samom Kankunu postoje dva Maja lokaliteta El rej, kralj, i El Meko, kao i Muzej, smešten u Kongresnom centru u hotelskoj zoni, gde se mogu videti ostaci sa nalazišta.
  Za svakog po nešto
  Što se plaža tiče, postoji nekoliko, od Plaže delfina, Plaže kitova, Plaže Čak Mol i plaže Karakol na istoku, gde su veći talasi i gde je idealno za vodene sportove. Na severu su Plaža kornjača, Plaža jastoga, Lepa plaža, Plaža mladosti i Plaža bisera, gde se takođe upražnjavaju razni sportovi, ali se osim peska, može naći i poneka manja stena.
  Ostrvo žena
  Nedaleko od severnih plaža, tačnije severoistočno od letovališta, na nekih dvadesetak minuta vožnje brodom, nalazi se Isla Mujeres (Ostrvo žena), na kome postoji velika hotelska zona i koje je samo za sebe letovalište. U južnom delu je podvodni park El Garafon, bogat tropskim ribama svih boja i vrsta, pa je meta ronilaca, kako iskusnih tako i početnika. Tu možete ispitati Pećinu uspavanih ajkula, gde ajkule raznih vrsta borave u nekoj vrsti polusna, s obzirom na nizak nivo kiseonika. Istočno od Kankuna je ostrvo Kozumel - od majanskog Cuzamil, što znači Ostrvo lasta, koje je postalo poznato 1960, kada je Žak Kusto obelodanio svetu postojanje okolnih koralnih grebenova, kojih ima 25, a među kojima je i drugi najduži na svetu, dug oko 30 km, sa preko 200 vrsta riba, i sa neverovatnom vidljivošću do 50 metara.
  Akvarijum
  U Kankunu, u centru letovališta, nalazi se Akvarijum, gde se može kupati sa delfinima i gledati njihove akrobacije. Postoje i dva vodena parka, sa svim pogodnostima za zabavu, a za one koji vole posmatranje podvodnog sveta, tu je podmornica koja ih vodi u dubine. Ljubitelji jahanja mogu unajmiti konje za jahanje po plažama i džungli, dok ronioci mogu da oprobaju ronjenje po krečnjačkim ponorima i podvodnim pećinama, kojima ovaj kraj obiluje.
  Noćni život
  Letovalište s predivnom peščanom plažom privlači i brojne turiste koji se totalno otkače na pravim spektaklima u noćnim klubovima i diskotekama koji su puni do ranih jutarnjih sati. Pleše se na stolovima, na šankovima, a za dobru atmosferu brinu se više ili manje poznati di-džejevi.
  Šoping za kraj
  I na kraju, vreme je za kupovinu. U hotelskoj zoni brojni su luksuzni tržni centri koji nude robu sa svetskih tržišta, od odeće, obuće, nakita, parfema... Neki od centara su: Ostrvo ili Flamingo u hotelskoj zoni ili Koral negro, koji je najveća pijaca na otvorenom u Kankunu, a nudi sve vrste lokalnih suvenira od haljina, pantalona, sombrera, papuča, do keramike, kože, srebra, a tu je i stakleno i ostalo posuđe i tome slično.