Broj 88
Početna > Zanimljivosti > BATINE I VASPITANJE

Kažnjavanje dece

BATINE I VASPITANJE

Na čestu rečenicu da je batina izašla iz raja, protivnici ove vaspitne mere imaju dobar odgovor: batina je izašla iz raja, jer joj tamo nije mesto!

Koliko ste puta prisustvovali sceni kada dete plače na ulici, dok majka pokušava da ga smiri šljepkanjem po glavi ili po guzi? Sistem vaspitanja dece počinje od samog rođenja: način na koji majka reaguje na plač deteta, brzina udovoljavanja potrebama i kasnije željama, način uspavljivanja, uvođenje podsticaja kroz pohvale, male nagrade, tapšanje rukama...
  Biti roditelj nije jednostavno
  Najnoviji priručnici za pomoć roditeljima kažu kako je osnovna stvar napraviti razliku između disciplinovanja i kažnjavanja. Pozitivno vaspitanje stavlja akcenat na dobre stvari: nagrade i pohvale čak i ako se radi o najmanjim stvarima. Deca vole kada im se poklanja pažnja i zato će se truditi da vam ugode. Stvari se neće promeniti preko noći, ali se upornošću zasigurno može promeniti ponašanje deteta. Pokušajte da detetu odvučete pažnju od onih stvari koje vam smetaju, posebno od onih koje dete još uvek nije ni uradilo (da li vam je poznata rečenica „Ako to uradiš, dobićeš batine"?). Na primer, vodite računa gde i koliko blizu deteta ostavljate vruću kafu ili čaj, potrudite se da obezbedite sve utičnice i štekere kako dete ne bi došlo u kontakt sa njima. Sklonite sve stvari kojima se vaše dete može povrediti.
  Oslobodite se besa
  Kada dođe do prelomnih trenutaka u kojima osećate da će neko nastradati, psiholozi savetuju kako je najvažnije da pokušate da stvorite vakuum između sebe i deteta. To znači ili da se potpuno odvojite od deteta na određeno vreme (dok vas ne prođu bes i ljutina) ili da pokušate da ne budete nasamo sa njim. Ako ova mogućnost ne postoji, pokušajte zajedno sa detetom da se oslobodite stresa. Fizičko pražnjenje ne moraju biti batine, inicirajte zajedničku igru ili krenite u dugu šetnju.
  Fizičko kažnjavanje
  Sasvim mala deca više reaguju na ton kojim je nešto rečeno nego na vrstu reči, tako da i preteći izgled roditelja koji se ustremljuje na dete s ciljem da ga „istuče po guzi" predstavlja opasnost za dete. Kod malo starije dece, batine, pored straha, izazivaju i ljutnju. Ima dece koja uprkos bolu, iz inata neće da plaču jer bi to bilo priznanje da su kriva ili potvrdu da su batine opravdane. Često roditelji zbog straha od detetovog ponašanja primenjuju kažnjavanje, a najčešće se pribegava kažnjavanju kada su roditelji iscrpljeni od stalne borbe i bespomoćni pred ponašanjem deteta. Život onda postaje bitka bez uživanja u roditeljstvu, a dete od roditelja uči da se raspravlja i tuče što u adolescenciji postaje težak problem. Umesto kazne, vežbajte pozitivno ponašanje, pohvale i upotrebu zabave. To je dobar način da roditelji promene negativnu sliku o sebi i svom detetu.
  Pomoć za roditelje
  - Izbrojte do 10 pre nego što učinite bilo šta zbog čega ćete kasnije žaliti.
  - Pljesnite dlanom o dlan umesto da udarite dete.
  - Sklonite dete na sigurno - zamolite ga da se udalji u drugu prostoriju dok vas ne prođe trenutni poriv da ga udarite.
  - Poslednja alternativa je iskaljivanje besa. Iako stručnjaci tvrde da čovek treba da se prazni, to se nikako ne odnosi na dete. I zato, ako baš morate, tresnite knjigom, šakom o sto, samo da vas prođe bes i to ne oseti vaše dete.