Broj 87
Početna > Lepi i zdravi > VEŽBE ZA LICE

Jogom protiv bora

VEŽBE ZA LICE

Radost, tuga, ljutnja se uvek vide na vašem licu, ostavljajući trag u obliku bora. Neka sa vašeg lica sijaju lepota i harmonija. Počnite da vežbate jogu za lice

Joga lica namenjena je pre svega ženama između 30. i 70. godine života. Svrha joge lica jeste da naučite da jačate i kontrolišete mišiće lica i na taj način smanjite mogućnost nastanka bora i drugih nepravilnosti na licu. Vežbe revolucionarne joge se temelje na poboljšanju cirkulacije na licu i vratu, a najviše u području oko očiju i na čelu. Pomoću posebne mimike, u lice dolazi više kiseonika, što je delotvorno kod obnavljanja ćelija, usled čega koža postaje sjajnija.
 
  Svakodnevna vežba
  Prema rečima instruktorke i izumiteljke joge lica Roze Hong Tran, rezultati se ne mogu postići preko noći. Potrebna je istrajnost, a vežbe moraju postati rutina koju ćete raditi svakodnevno. Dovoljno je da svaki dan izdvojite samo 15 minuta za jogu lica. Prve rezultate ćete primetiti već posle mesec dana. Roza Hong Tran preporučuje nekoliko jednostavnih osnovnih vežbi koje možete da radite u svakom trenutku:
  - S tri prsta masirajte slepoočnice tik uz oči. Napravite 20 krugova i pri tom otvarajte i zatvarajte oči.
  - Kažiprstom prelazite preko obrva. Ponovite 10 puta.
  - Prste prislonite na sredinu čela, odnosno u tačku između očiju. Pritisnite malo jače, a zatim počnite obrve da pomerate gore-dole. Vežbu ponovite 20 puta.
  - Napućite usne i njima oblikujte krug kao da hoćete da ih pogurate prema napred. Zatim se nasmejte široko, potom vratite usne u osnovni položaj. Vežbu ponovite 10 puta.
  - Sisajte snažno svoj prst, a onda ga polako pustite. Ponovite 10 puta.
 
  Vežbe koje pomažu i opuštaju
  Pored ovih osnovnih vežbi, postoji još nekoliko koje garantuju sjajno i nežno lice i pomažu u sprečavanju bora.
  1. Vežba za izbacivanje nagomilane energije: izdahnuti vazduh na usta, isplaziti jezik, širom otvoriti oči i ispružiti ruke.
  2. Vežba koja pomaže da se akumulira sva energija: stisnuti pesnice, mišiće lica, vrata, zatvorenih očiju i usta udahnuti duboko kroz nos.
  3. Vežba protiv bora na čelu: širom otvorene oči uperiti u tačku ispred sebe 5-10 sekundi, ponoviti četiri puta.
  4. Vežba za vilicu: glavu podignite uvis, mišići vrata su zategnuti, vrh jezika dodiruje gornju usnu, usta su u širokom osmehu (ostati u tom položaju pet sekundi), lagano okretati glavu ulevo i gutati. Isto na drugu stranu. Ponoviti tri puta.
  5. Vežba za učvršćivanje usana: usne su u položaju kao da žele da oduvaju pero sa dlana (ili poljubac). Ponoviti tri puta.
  6. Vežba za jačanje mišića oko usana: Naduvati obraze. Zadržati dah 5-10 sekundi, ponoviti četiri puta.
  7. Vežba koja sprečava stvaranje dubokih bora na potezu „smeh bore" i bora oko usana, isteže mišiće obraza: usta se postavljaju u položaj poljupca ili „smeh ribe". Ponoviti tri puta, 5-10 sekundi.
  8. Vežba za duboku relaksaciju: zatvorite oči, dišite duboko. Dok izdišete, opustite sve mišiće lica i vrata, fokusirajte se na tačku na sredini čela, između obrva. Ova vežba može da traje duže od 60 sekundi.