Broj 87
Početna > Intervju > RELATIVNO NEZAVISNI CINIK

Igor Marojević

RELATIVNO NEZAVISNI CINIK

Pisac Igor Marojević je autor romana Žega, Šnit, drame Tvrđava Evropa, koja je privukla veliku pažnju publike, i knjige priča Mediterani. Za Žegu je dobio nagrade Borislav Pekić i Stevan Pešić, a roman je posvećen problemu ljubavnog trougla u ratnim uslovima - tokom crnogorskog rata pristalica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i njenih protivnika

Lična karta
Datum rođenja: 12. jul 1968.
Mesto rođenja: Vrbas
Roditelji: Radoje i Anđelija

Zavičaj
Razni stanovi u Vrbasu, kod Uljare, zatim još negde, a onda u tzv. Bloku Save Kovačevića. U svakom od njih po oko hiljadu knjiga: očevi rečnici engleskog, šahovske i tehnološke knjige i savremena, pretežno američka proza, majčina lektira koju je predavala u školi i, naravno, knjige za decu. Ta biblioteka je jedini moj zavičaj.

Prva ljubav
Dok nisam napunio dvadeset godina, bio sam mislio da sam svoju prvu ljubav upoznao kad sam imao petnaest, ali onda se razvilo nešto intenzivnije što je, s vremena na vreme, izrazito podsećalo na predstavu o ljubavi. Osim toga, za razliku od odnosa s prvom, bilo je seksa. Kad me je ostavila i dok sam patio, mislio sam da je to moja prva ljubav. Kada sam napunio dvadeset dve, zbog jedne devojke sam hteo da se preselim iz Beograda u Novi Sad. Bilo je dobrog seksa, otkrila mi je nešto što nisam znao i, kad smo se razišli, mislio sam da je ona bila moja prva ljubav. Posle toga sam upoznao moju prvu ljubav, posle koje sam pak upoznao moju prvu ljubav.

Osoba ili događaj koji je dao neizbrisiv pečat vašem životu
Štošta je utisnulo pečat, ali je svaki od njih, srećom, izbrisiv.

Uzori
Kada sam prvi put video spot za obradu My Way Sex Pistolsa, Sid Višiz mi je postao idol. Posle toga sam nabavio albume Pistolsa i shvatio da je Višiz bio mnogo manje zanimljiv od Džonija Rotena. Posle toga sam video da je cinizam Tomasa Bernharda mnogo dublji od Rotenovog/Lajdonovog i on mi je bio uzor. Posle toga sam shvatio da u njegovim delima nema erotike i ostao sam bez uzora.

Sreća
Ne verujem u sreću, osim u svojstvu trenutka. Ne znam šta je to koncept fortune. Verujem u zadovoljstvo, ali ni ono nije lišeno muka.

Ljubav
Verujem u ljubav prema poslu, mada ni ta ljubav nije lišena muka i ambivalentnosti. Ljubav prema ženi - ako govorimo o erotskoj ljubavi - takođe bez sumnje postoji, ali je još prožetija mukom i ambivalentnošću.

Lepota
Sve može da bude lepota. I ružno može da bude lepo. Sad, postoji veća i manja lepota. Lepota je, pre svega, lakoća s kojom se ono čega ima nosi.

Život
S obzirom na to koliko je bilo šansi, ne više od 99, 99999 odsto, da čovek ne bude rođen i da ostane nerealizovani spermatozoid, život je gotovo uvek poklon. S obzirom na to da u njemu ima prijatnih i dubokih stvari, život je vredan života.

Vera
Svaki čovek ima svoj koncept vere, koji je privatna stvar. Ne mislim pri tom na odnos prema religiji pošto sam ateista.

Prijateljstvo
Lojalnost, tolerancija, donekle i zajednički senzibilitet, poštovanje uzajamne privatnosti i individualizma i dvosmernost primanja i davanja verovatno su osnovni elementi prijateljstva. S obzirom na to da tih elemenata ima mnogo, nije ni najmanje čudno što prijateljstva malo ima.

Slava
Olakšava plasiranje produkta koji čovek ima da ponudi. Ko u njoj nalazi nešto mnogo više, postoje šanse da je budala.

Brak
Spoj prijateljstva, ljubavi i zajedničkog infrastrukturnog delovanja. Ako nešto od toga zakaže, dolazi do razvoda.

Porodica
Porodica je organska tvar. Onda sledi atomizacija.

Dom
Dom je moja jedina država.

Domovina
Sticaj okolnosti. O domovini se može govoriti pre svega zato što taj pojam ima veze sa jezikom kojim čovek govori i piše, i izvedenicama te činjenice. Zablude o domovini su osnova za građu romana Žega.

Praštanje
Ako je nešto ne mnogo bitno u pitanju, nije naročit problem. Ako je u pitanju nešto bitno, tu su pouke iz Starog - nikako iz Novog - zaveta.

Kajanje
Izbegavati. Bolje je izviniti se, kako drugima tako i sebi.

Najveća vrednost u životu
Mir.

Deca
Nije da ne volim, ali nemam iskustva.

Politika
Real-politika.

Zdravlje
Velika olakšica.

Smrt
Ako je život borba, smrt je pobeda. Što borba duže traje, pobeda je slađa.

Vernost
Ne verujem posebno u iskrenost partnerske vernosti. Nije slučajno u romanima Žega i Šnit fokusiran problem ljubavnog trougla. Verujem u vernost jedino u smislu lojalnosti.

Omiljeno muzičko delo
Albumi Nevermind the Bollocks, here's the Sex Pistols - Sex Pistols, Public Image - Public Image Ltd, Vienna - Ultravox, Mlah - Les Negresses Vertes, Strange House - The Horrors.

Omiljena knjiga
Možda Smrt na kredit Luja Ferdinanda Selina.

Najdraži film
Moj privatni Ajdaho Gasa van Senta. Najdraža TV serija: Crime Story u produkciji Majkla Mana.

Pozorišna predstava
Moć navike Tomasa Bernharda u režiji Klausa Pajmana.

Boja
Neutralne: crna, bela, siva.

Putovanja
Volim da putujem na duže, po mogućstvu vezano za posao. Ne volim turističke trodnevne i sedmodnevne ture i izlete po opštim mestima.

Osobine koje najviše cenite kod drugih
Lojalnost, duhovitost, intuicija, individualizam.

Vaše vrline
Intuicija.

Mane
Povremena nervoza.

Najbolja odluka
Da konkurišem za papire Evropske unije.

Najgora odluka
Da ne prestanem da pušim.

Da možete da menjate svoj životni put, šta biste promenili
Upoznao bih nešto manje ljudi.

Najveći san
Da živim u većem stanu.

Najveća radost
Kad sam se oslobodio vojske.

Najveća tuga
Smrt nekih dragih ljudi.

Najdraža uspomena
Reči u vojnoj knjižici: „Nesposoban za vojnu službu."

Životni moto
Na dug rok, ne na kratak. Uglavnom.

Kada biste u jednoj rečenici hteli da predstavite sebe, kako bi ona glasila?
Relativno nezavisan cinik.