Broj 87
Početna > Putovanja > OSTRVO VITEZOVA

Malta

OSTRVO VITEZOVA

Malta je ostrvska zemlja u Mediteranu, južno od Sicilije. Država se sastoji od arhipelaga koji čine tri velika ostrva - Malta, Goza i Komina

Malta je ostrvo čuvenog viteškog reda - vitezova Sv. Jovana Krstitelja koji su ovde boravili od XVI veka kada su zaustavili Turke koji su nameravali da preko Sicilije prodru u Evropu. Malteške vitezove predvodio je veliki vitez Žan de la Valeta koji je, posle pobede nad Turcima, sagradio grad-tvrđavu nazvan po njemu. Valeta je i danas prestonica Malte.
 
  Istorija
  Geografski položaj dao joj je važno mesto tokom proteklih vekova. Istorija Malte stara je oko 5.000 godina. Sačuvano je bezbroj spomenika iz svih perioda njene burne prošlosti, počev od preistorijskih hramova pa preko Feničana, Normana i vitezova Sv. Jovana Krstitelja, do novijeg doba i engleske dominacije. Svi osvajači koji su ikada vladali ovom zemljom ostavili su svoj trag u njenoj kulturi. Neke od odlika su i običaji primljeni od Italijana, a to su proslave venčanja, krštenja i praznika posvećenih raznim svecima. Veliki uticaj Engleske vidljiv je i u tome da stanovnici Malte u velikom broju prate engleski fudbal (ali i italijanski), da voze levom stranom, a i autobusi gradskog prevoza su slični engleskim autobusima od pre par decenija.
 
  Valeta
  Sa svojim impresivnim zidovima i bedemima boje meda, Valeta je jedan od lepših gradova Evrope. Republik je glavna ulica koja prolazi kroz gradsku kapiju do tvrđave Sv. Elma. Kada padne mrak, ovo je tih gradić u kom možete uživati u prijatnim večerama na ulicama srednjovekovnog izgleda. Glavni grad Malte nalazi se u severoistočnom delu zemlje. Izgrađen je u XVI veku, u njemu se i danas nalazi veliki broj relikvija iz perioda vitezova Svetog Jovana. Unutar grada mnoštvo uličica povezuje trgove, barokne palate se uzdižu odmah pored barova i prodavnica i zato će vam trebati dobra i udobna obuća i zavidna kondicija, jer jedino peške možete na pravi način da doživite Valetu. Za razliku od malog grada, Velika luka, donedavno dom Britanske mornarice, najveća je i definitivno najimpresivnija luka na celom Mediteranu.
 
  Katedrala Svetog Jovana
  Katedrala je jedna od najvećih i najspektakularnijih crkava u Evropi. Ovo remek-delo datira iz XVI veka, a može se pohvaliti spektakularnim podom koji je popločan sa 400 mermernih nadgrobnih ploča koje su posvećene vitezovima Sv. Jovana i fascinantnim freskama koje prekrivaju zidove i svod katedrale.
 
  Tvrđava sv. Elma
  U ovoj maloj tvrđavi, sagrađenoj u obliku zvezde, odvijala se krvava epska bitka Velike opsade Malte. Posetiocima je na raspolaganju svakodnevno razgledanje u pratnji vodiča kao i spektakularna kostimirana predstava In Guardia koja jednom dnevno prikazuje te istorijske događaje.
 
  Podzemna prostorija
  Hipogeum (reč znači „podzemna prostorija") najinteresantniji je prizor na Malti koji najbolje oslikava atmosferu istorijskih hramova. Ova građevina ključna je za razumevanje kulture drevnih hramova Malte.
 
  Malteška kuhinja
  Malteška kuhinja predstavlja spoj tradicionalnih kuhinja mnogih naroda koji su živeli na ovim prostorima. Tradicija da se sredom i petkom jede riba ostala je i danas ali uglavnom kod starijih ljudi. U ishrani se koristi mnoštvo svežeg povrća (artičoke, svež kupus, paradajz). Jedno od poznatijih jela jeste Udovičina supa, koja se služi sa parčetom sira (ovčijeg ili kozjeg). Poznata jela su i Bigila, Kapunata, Aljota (riblja čorba). Zavisno od sezone, na Malti možete probati najrazličitije vrste ribe.
 
  Šoping
  Ponudu za šoping u Valeti mnogi ocenjuju kao skromnu. Najveći trgovački događaj na ostrvu je u nedeljno jutro uz gradske zidine u Šancu Sv. Jakova. Reka turista sliva se do zidina kako bi pregledala odeću za svaki dan, replike poznatih robnih marki, starinski buvljak, stare knjige, delove motora automobila, slatkiše, ptice i sve ostalo što se može prodati. Zabavno je, ali nije namenjeno ozbiljnijim kupovinama. U Valeti su popularne radnje sa italijanskim cipelama koje se nude po povoljnim cenama. Većina radnji je otvorena od devet ujutru, zatvaraju se za ručak, u 13 sati, a ponovo otvaraju u četiri sata po podne. Glavninu prodavnica u Valeti čine porodične prodavnice. Puno je zanatlija koji prave nakit od zlata i srebra.
 
  Noćni život
  Većina klubova je namenjena turistima. Treba izdvojiti klub Axis koji je otvoren od 1988. godine, a nudi staklene plesne podijume, VIP prostorije i nastupe poznatih evropskih di-džej majstora.