Broj 87
Početna > Intervju > MOJ SVET

Jelena Janković

MOJ SVET

Srpska teniserka Jelena Janković zauzela je prvo mesto na WTA listi 11. avgusta 2008. godine i time postala 18. igračica u istoriji kojoj je pošlo za rukom da ponese naziv najbolje teniserke sveta. „Od malih nogu maštate o prvom mestu na svetu. Kada ostarite, možete da kažete da ste makar jedan dan bili 'broj jedan' i niko vam to ne može oduzeti. Ušla sam u istoriju WTA Tura i smatram to velikim dostignućem", rekla je ovim povodom Jelena

Jelena Janković je rođena 28. februara 1985. godine u Beogradu. Tenis je naučila da igra sa devet godina, a 2001. postaje vicešampion US opena. Godinu završava kao najbolja teniserka sveta u juniorskoj konkurenciji. U 2002. godini sezonu počinje kao 361. teniserka sveta, a završava je na 194. mestu. Sledeće godine Jelena ispunjava sva tri zacrtana cilja. Ušla je među 100 vodećih teniserki WTA liste, igrala je mečeve glavnog dela grend slem turnira i osvojila je prvi seniorski trofej. Sezonu je zatvorila kao 85. igračica sveta, napredovavši te godine za 109 mesta. Godina potpune afirmacije Jelene Janković svakako je 2004, kada je napredovala 57 pozicija, a završila ju je na 28. mestu. Od prvih 30 teniserki sveta, ostvarila je najviše nastupa na različitim turnirima. Iako je ponovo druga teniserka sveta, najbolji plasman u pojedinačnoj konkurenciji na WTA listi joj je prvo mesto! Pre samo godinu dana, uvek nasmejana teniserka, izjavila je:
  - Najveće uspehe tek očekujem i radim na tome da do njih dođe, a to je osvajanje grend slem trofeja i dolazak na prvo mesto na WTA listi. Za sada svojim najvećim uspehom smatram to što sam uz sve osvojene titule i nagrade na turnirima širom sveta dospela do treće pozicije na svetu. Samo moji roditelji i ja znamo koliko vremena, rada i truda je bilo potrebno da se dođe do ovog mesta gde sam sada, koliko kilometara sam pretrčala na teniskim terenima. Ali, vredelo je svake prolivene kapljice znoja, jer ovo je moj posao i cilj mi je da u poslu koji radim budem najbolja na svetu.
  Moda i gluma
  Bez obzira na to što joj je tenis najveća preokupacija, na njenom zvaničnom sajtu piše da nije samo sport njen život. Jelena voli da izlazi i da se provodi, da šeta po modnim pistama i da glumi. Takođe, trudi se da nađe što više slobodnog vremena za porodicu, prijatelje i svoje privatne aktivnosti.
  - Slobodnog vremena u životu vrhunskog sportiste gotovo i da nema. I kada se pojavi malo slobodnog vremena, uglavnom ga koristimo tako što se vidimo sa familijom, prijateljima, odemo u bioskop ili pozorište, za šta inače nemamo vremena. Često tako uživamo u jednostavnim stvarima. Opuštam se uz muziku, čitajući knjige, u razgovoru sa prijateljima i dragim osobama, volim da se smejem i da se šalim.
  Glamurozan život
  Zahvaljujući tenisu, Jelena je u prilici da putuje po svetu, obilazi metropole i živi glamuroznim životom. Upravo ta česta putovanja i ogromna popularnost omogućili su joj da upozna brojne svetske face i prisustvuje raskošnim zabavama. Tako je imala prilike da upozna glumca Džima Kerija, koji ju je oduševio spontanošću i prirodnošću. Na pitanje kako opisuje sebe, JJ kaže:
  - Otvorenost, neposrednost, prirodnost, emotivnost... Mislim da me to definiše kao osobu.
  Iako je stekla veliku slavu, Jelenu mnogi opisuju kao skromnu i fino vaspitanu devojku. - Najvažnije je ostati normalan, uprkos popularnosti i svemu ostalom.
  Harmonična veza
  Dok mnogi muškarci uzdišu za njom, njeno srce pripalo je Nemanji Mirkoviću, bivšem košarkašu i diplomiranom menadžeru, sa kojim, bez obzira na to što su često razdvojeni, ima harmoničnu vezu. U jednom intervjuu za londonski list Independent rekla je da je Nemanja motiviše da igra bolje i kvalitetnije, a što je najvažnije, pruža joj nesebičnu podršku i ima razumevanja za posao kojim se bavi. - Mislim da je neophodno da kad završite s teniskim obavezama, imate nečiju podršku i, uopšte gledano, da živite kao i sve ostale normalne devojke. On me voli zbog osobina koje posedujem, a ne zbog moje slave.