Broj 87

Lekovite biljke

GLOG

Veruje se da je glog jedna od najvrednijih i najdelotvornijih biljaka za srce, snižava pritisak i efikasno deluje na umirenje nervnog sistema

Glog je biljka uglavnom srednje veličine. Na pogodnim staništima uspeva i kao čvornovato, razgranato drvo visine i do pet metara. Drvo gloga je tvrdo i žilavo. Kora je glatka, sivopepeljaste boje, sa grančicama na kojima je raspoređeno trnje. Listovi su trouglasti i petouglasti, sa donje strane su svetli, plavkastozeleni, a sa gornje strane tamnozeleni i sjajni. Liče na listove hrasta, ali su manji. Beli cvetovi snažno mirišu na med. Plodovi su crvene boje i beru se kad sazru, u kasno leto.
 
  LEKOVITI DEO BILJKE
  Za lek se skupljaju cvetovi sa cvetnim stabljikama, listovi i plodovi bez peteljke. Cvetovi i listovi se beru u proleće. Cvetovi i cvetni pupoljci sakupljaju se samo sa grmova koji su u punom početnom cvatu. Suše se u tankom sloju, pri čemu je potrebno paziti da ne promene boju. Listovi se beru nakon cvetanja. Plodovi se beru nakon dozrevanja - suše se najpre u hladu, da uvenu, a nakon toga se dosuše na toploj peći.
 
  LEKOVITO DEJSTVO
  Glog važi za jednu od najvrednijih i najdelotvornijih biljaka za srce jer jača i reguliše rad srca. Osim toga, glog je izvanredan regulator krvnog pritiska, pri čemu ne samo da snižava povišeni krvni pritisak nego i povišava prenizak krvni pritisak oslabljenog srčanog mišića, pomaže u lečenju začepljenja vena i angine pektoris. Glog deluje na smirenje nervnog sistema - razdražljivost, napetost i nesanicu, ublažava smetnje u klimaksu i staračke smetnje.
 
 
  KAKO SE PRIPREMA
 
  Čaj za navedene bolesti
  Uzeti samlevenu suvu ili svežu koru i plodove gloga u istom odnosu: tri velike kašike te mešavine prelijte litrom vrele vode. Kuva se 15-20 minuta na tihoj vatri. Čaj se ocedi i vrlo topao pije tokom celog dana.
 
  Čaj
  Tri velike kašike istucanog ili samlevenog suvog ploda stave se u litar mlake vode i ostavi se najmanje 12 sati. Procedi se i zasladi po želji, a najbolje je prirodnim medom. Popije se tokom dana uz prethodno podgrevanje.
 
  Tinktura
  Napuni se boca plodovima gloga i prelije dobrom rakijom, ostavi se šest do osam nedelja na suncu ili u toploj prostoriji. Uzima se po 15 kapi tri puta dnevno, 15 minuta pre glavnih obroka. Izvanredan je lek protiv gihta, belog pranja, kamena u bubregu, ali i protiv ostalih navedenih bolesti.
 
  Liker
  Plodovi se samelju i stave u staklenu bocu sa širokim otvorom pa se zaliju dobrom rakijom; na dva litra ove smese doda se 20-30 listića matičnjaka - daju likeru posebnu aromu. Boca se zatvori i ostavi se najmanje osam nedelja na suncu. Sadržaj se potom procedi, zasladi po ukusu prirodnim medom i razredi crnim vinom. Pre svakog jela i pred spavanje popije se po jedna čašica tog likera.