Broj 87
Početna > Lepi i zdravi > BLAGODETI RIBE

Zdrava ishrana

BLAGODETI RIBE

Jedite ribu dva puta nedeljno, savetuju nutricionisti, time ćete se zaštititi od mnogih bolesti

Plodovi mora, pored slatkovodnih riba i rakova, predstavljaju grupu dragocenih namirnica koje u mnogim krajevima sveta služe kao jedini izvor proteina i ostalih hranljivih materija. Bitno se razlikuju od ostalih namirnica po specifičnom mirisu, sadržaju polinezasićenih masti, lako svarljivim proteinima visoke biološke vrednosti i visokom sadržaju retkih minerala, posebno joda i selena.
  
  Zašto riba?
  Jedite meso, ali jedite pre svega ribu. Na temelju iscrpne analize ishrane čoveka paleolitskog doba od pre više od 10.000 godina, istraživači su došli do zaključka da masne kiseline (omega-6 i omega-3) i njihov odnos u svakodnevnoj ishrani predstavljaju ključ zdravlja. Tokom tih desetak hiljada godina potpuno se poremetila ravnoteža masnih kiselina u ishrani čoveka, da bi poslednjih 100 godina, pre svega zahvaljujući korišćenju novih tehnologija, prevaga omega-6 masnih kiselina dostigla svoj maksimum.
 
  Sastav i pripremanje ribe
  Meso ribe odlikuje se visokom biološkom vrednošću, a prednost u odnosu na crveno meso jeste - laka svarljivost. Prema tome, ribu mogu jesti čak i bolesnici i zbog toga u mnogim zemljama riblje meso svrstavaju u dijetetsku namirnicu. Sve ostale hranljive materije (vitamini i minerali) prisutne su u ribljem mesu, tako da po svemu predstavlja kompletnu namirnicu. Naročito se ističe sadržaj kalcijuma. Što se tiče pripremanja, ribu je najbolje pripremati bez dodatne masti jer će tako pustiti sok i svoju masnoću. Za premazivanje se može koristiti maslinovo ulje. Konzumiranje ribe preporučuje se najmanje dva puta nedeljno.
 
  Izvori masnih kiselina
  Losos, tunjevina, sardina i haringa tipične su ribe koje sadrže omega-3 masne kiseline, ali može se koristiti čak i šaran, čije masno tkivo sadrži te masne kiseline. Ako nema ribe, odličan je izvor i riblje ulje iz kapsula, koje sadrži oko 10 odsto omega-3 masnih kiselina (ulje haringa). Kolika je važnost omega-3 masnih kiselina u metabolizmu, govori činjenica da se sada redovno dodaju hrani za bebe i malu decu i u hranu za trudnice (pogotovo u prvom tromesečju trudnoće). Vegetarijanci koji ne konzumiraju ribu ugroženi su jer im u ishrani nedostaju omega-3 masne kiseline.