Broj 86
Početna > Zanimljivosti > ŽENSKA OPSESIJA, MUŠKA NOĆNA MORA

Život na visokim potpeticama

ŽENSKA OPSESIJA, MUŠKA NOĆNA MORA

Ah, te cipele! Može li žena uopšte da ih ima previše? Čini li vam se da uvek fali barem još jedan par?

Cipelama zavodimo, šokiramo, pokazujemo svoj modni stil, ali zbog njih i patimo i trpimo stravične bolove. Setite se samo trenutka kada ste prvi put obuli divne cipele sa visokim potpeticama. Verovatno ste se tada zaklele kako je to poslednje hodanje na štiklama. Žene su po prirodi sklonije mazohizmu od muškaraca pa tako trpe svašta samo da bi se njihove noge, zajedno s cipelama, našle u centru pažnje. To je muškarcima, naravno, neshvatljivo, a ako ćemo pošteno, ni nama ponekad nije jasno zašto smo spremne da satima stojimo na potpeticama od desetak centimetara dok nas kaišići žuljaju na sve strane. Izgleda da za lepotu zaista mora da se trpi.
 
  Cipele za posao, ples, izlazak, kafu...
  U poslednje vreme u svetu, ali i kod nas, pojavio se trend takozvanih „letnjih čizmica" pa smo tako na 30 stepeni u hladu svedoci najneverovatnijeg prizora: žena koje šetaju u lepršavoj haljinici i čizmama do kolena. I onda se čudimo kada muškarci ne mogu da nas shvate? Žene imaju cipele za posao, cipele za ples, cipele za izlaske, cipele za kafu, cipele za šetnju gradom... Muškarci imaju samo dve vrste cipela: cipele za svaki dan i svečane cipele. I to je to. I zato nije ni čudo kada vaš dragi postaje blago neurotičan kada ga naterate da satima šeta sa vama u potrazi za idealnim parom. Posle minimum dva sata uzaludne potrage za idealnim parom, muškarci se izbezume. Oni ne shvataju da žene i pored tako velikog izbora ne mogu da izaberu jedne za njih sasvim obične cipele. Njemu su, verovali ili ne, sve te cipele iste i ne može da shvati celu tu dramu oko dva centimetra više ili manje na peti ili razlike između nežnobež i bež-bele nijanse.
  Prema nekim istraživanjima, muškarac bi pre ostao kod kuće i obavljao sve kućne poslove, pa čak i peglao, samo da izbegne tu tragediju. Muškarci obuću kupuju tako što uđu u prvu prodavnicu i kupe prve cipele koje ih ne žuljaju. A žene su u stanju da sa sobom nose i haljinu uz koju im treba novi par tih neodoljivih cipela.
 
  Saveznice u zločinu
  Kada potrošimo pravo malo bogatstvo na cipele, javlja se onaj poznati osećaj: griža savesti. Neke žene čak kriju novi par cipela od muževa. A kako nema idealnog zločina bez dobrog partnera, prodavačice koje nas mame ratama i čekovima dok ne kapituliramo postaju naše saveznice u zločinu. Poznat vam je opijajući zov prodavačice koja kao da nam peva na uvo: „Daću vam na tri rate, sa odloženim plaćanjem". Tada, kao začarane, dajemo sve što traže.
 
  Zavedi me cipelom...
  Žene cipele često koriste za zavođenje muškaraca iako je pod znakom pitanja koliko to ima smisla, jer, ako ćemo iskreno, koji muškarac gleda u cipele? Kao i u životu, i ovde se može primeniti mudra izreka: „Mladost-ludost, starost-mudrost" pa se tako žene s godinama vraćaju nižim potpeticama i udobnijim cipelama. To ne znači da treba zauvek da se odreknemo cipela sa visokom štiklom, ali život na visokoj nozi možemo da doživimo i na niskoj potpetici. Svakako će biti mnogo udobniji. I bezbolniji.