Broj 86
Početna > Lepi i zdravi > SVE O OVULACIJI

Plodni dani

SVE O OVULACIJI

Dok PMS uvažavamo i ponekad koristimo kao izgovor, simptome ovulacije, koji su nešto manje izraženi, često zanemarujemo iako je reč o psihičkim i telesnim promenama koje utiču na izgled, raspoloženje, sposobnost zavođenja, kao i na to što ženama postaju poželjni muškarci koji su im do juče išli na živce

Brojne studije potvrdile su uticaj hormona na telesno i psihičko stanje. Ovulacija, središnji deo menstrualnog ciklusa, neizbežan je pratilac žene u plodnom razdoblju, od puberteta pa sve do menopauze.
  Šta se događa u telu
  Tokom menstrualnog ciklusa, koji s malim odstupanjima traje četiri nedelje, dolazi do porasta nivoa estrogena (ženskih polnih hormona). Gonadotropini, hormoni koji utiču na polne organe, u jajnicima podstiču rast folikula s jajnim ćelijama. Kad folikul sazri i pukne, iz njega se izbacuje jajna ćelija i tada govorimo o ovulaciji. Estrogeni se stvaraju u folikulima i podstiču debljanje sluzokože materice. Folikul se pretvara u žuto telo u kojem se, osim estrogena, luči i hormon progesteron koji sluzokožu materice priprema za primanje oplođene jajne ćelije. Ako oplodnja jajne ćelije izostane, smanjuje se lučenje hormona jajnika, dolazi do ljuštenja sluzokože materice, tj. do menstrualnog krvarenja. Do ovulacije dolazi otprilike sredinom ciklusa, dve nedelje pre početka menstruacije. Promene nivoa polnih hormona, osim na polne organe, utiču i na psihu, izazivaju niz telesnih promena, ali i promena ponašanja. Dok simptome PMS-a uvažavamo i ponekad koristimo kao izgovor, simptome ovulacije, iako su nešto manje izraženi, često zanemarujemo. Budući da je reč o istinskim psihičkim i telesnim promenama, koje, u zavisnosti od intenziteta kojim se javljaju, mogu uticati na naš svakodnevni život, korisno bi bilo da naučimo da prepoznamo simptome ovulacije i spremno ih dočekamo. Prema mišljenju stručnjaka, tada je mnogo više promena nego u ostalim delovima ciklusa.
  Veća potreba za kretanjem
  Ovulacija izaziva povećanu potrebu za telesnom aktivnošću, sličnu onoj koju oseća veliki broj žena u PMS-u. Neke žene kažu da im prija povećani telesni napor pri kojem se dobro oznoje. Deo stručnjaka tvrdi da je ta povećana potreba za kretanjem povezana s primitivnim nagonom traženja odgovarajućeg partnera u dane kad je žena najplodnija. Eto predloga, potrošite dodatnu energiju koju osećate tako što ćete ustati iz fotelje i gledanje televizije zameniti vežbanjem ili dobrom šetnjom. Ako ste navikli da na posao odlazite automobilom, tih dana pešačite.
  Opasnost od bolesti
  Posledica povećanog nivoa estrogena je stanjivanje sluzokože vagine i nosa. Time je štetnim mikroorganizmima olakšan ulazak u telo. Tada je žena izložena većoj opasnosti od prehlada i drugih infekcija, upozoravaju ginekolozi. U toku su istraživanja kojima se ispituje da li ovulacija utiče i na nivo antitela u grliću materice, koja su inače prirodna zaštita od polno prenosivih bolesti. U vreme ovulacije korisno je da povećate brigu o zdravlju.
  Lepša i zavodljivija
  Osim što su svadljivije i kritičnije, kako pokazuju rezultati mnogih anketa, žene su u plodnim danima i lepše. Prošle godine objavljeni su rezultati eksperimentalnog istraživanja tokom kojeg su posmatrane promene na telu žena u različitim danima menstrualnog ciklusa. Zaključak je da su u plodnim danima žene lepše, grudi im postaju simetričnije, koža glatka i dobija ujednačenu boju.
  Veća polna želja
  Različit intenzitet polne želje prirodan je i uobičajen, ali nije slučajan. Stručnjaci te razlike objašnjavaju različitim biološkim potrebama. Tokom ovulacije - kad je jajna ćelija spremna za oplodnju, a sluzokoža materice za prihvatanje oplođene jajne ćelije - ako dođe do oplodnje, dolazi do maksimalnog nivoa testosterona, hormona koji upravlja polnom željom. To objašnjava zašto se kod određenog broja žena polna želja razbukta upravo sredinom menstrualnog ciklusa. Povišen nivo androgena, muških polnih hormona, osim što povećava polnu želju, povećava i mogućnost začeća. Da je tih dana veća polna želja, pokazuje i ponašanje žena, smelije su i otvorenije.
  Problemi sa zubima
  Povišen nivo polnih hormona u danima ovulacije povećava osetljivost desni pa je povećana i mogućnost upale. Tih dana povećana je osetljivost zuba i zubne naslage se lakše i brže stvaraju. Temeljno i pravilno pranje i redovna upotreba zubnog konca treba da vam postane svakodnevna navika.
  Slabiji apetit
  Povišen nivo estrogena u krvi smanjuje osećaj gladi, a toj posledici se raduje većina žena. Ovu promenu bi bilo dobro iskoristiti za lakše održavanje željene telesne težine jer za nešto manje od dve nedelje nastupa PMS, a tada većina žena oseća povećanu potrebu za jelom.
 
  Proučavajući plodne dane, američki naučnici su tokom dve i po godine posmatrali ciklus 213 žena, između 25. i 35. godine života. Dobijeni rezultati su iznenađujući: ovulaciju je, pokazalo se, teško precizno predvideti. Ako se kao prvi dan ciklusa računa prvi dan menstruacije, ovulacija je utvrđena:
  - četvrtog dana ciklusa kod 2 odsto žena,
  - sedmog dana kod 17 odsto žena,
  - pre desetog i posle sedamnaestog dana kod 70 odsto žena,
  - 28. dana ciklusa kod 4-6 odsto žena.