Broj 86
Početna > Lepi i zdravi > SOKOVI OD POVRĆA

Vitamini na slamku

SOKOVI OD POVRĆA

Voćni sokovi sadrže šećer, a često se i dodatno zaslađuju i tako postaju prave kalorijske „bombe", zato nutricionisti preporučuju sokove od povrća

Nasuprot voćnih sokova, sokovi od povrća pomažu pri mršavljenju. Oni skoro da ne sadrže šećer, a bogati su bioaktivnim supstancama sadržanim u boji povrća tako da, na primer, boja šargarepe ili paprike ima lekovitu moć.

Među sokovima od povrća pravi favorit je sok od šargarepe zbog prirodnog beta-karotena, koji se u organizmu prerađuje u vitamin A i pomaže očima, disajnim putevima, koži, a i staračke fleke mogu da se izbegnu. Nekoliko kapi maslinovog ulja u soku od šargarepe pomaže organizmu da bolje apsorbuje vitamin koji razgrađuje masti.

Nutricionisti preporučuju i sok od paradajza. Crveni pigment paradajza - likopen, veoma je važan jer jača srce i krvotok i može da smanji rizik obolevanja od raka. Sok od cvekle je takođe zdravo piti, a on se može mešati i sa sokom od pomorandže. Voćni sokovi se ne piju čisti, već ih uvek treba razblažiti vodom.

RECEPTI
Za ove sokove neophodan je sokovnik. Količina iz recepta je dovoljna za jednu osobu. Celulozni deo povrća koji otpadne nemojte bacati. Možete napraviti salatu: začiniti je limunom, posoliti i pomešati sa nekim od namaza ili pavlakom. Dok se ne naviknete na ove sokove, možete pripremati polovinu ili trećinu količine koja je predviđena receptima. Ovim sokovima se može dodati i jaje.

Koktel
- 3 veće šargarepe
- pola veze peršuna
- cvekla
- celer
- zaslađivač, po želji
- veći koren peršuna
Povrće dobro oprati i očistiti, iseći na manje komade i iscediti kroz sokovnik. Dodati limun i zaslađivač. Dobro razmutiti da se med potpuno rastopi. Piti polako, gutljaj po gutljaj u toku 20 minuta.

Sok od paradajza
- 3 veća paradajza
- keleraba
- veći krastavac
- malo bibera
- mala cvekla
- malo soli, po želji
Povrće dobro oprati i očistiti. Iscediti kroz sokovnik i začiniti.

Sok od šargarepe
- 4 velike šargarepe
- nekoliko kapi limunovog soka
- 2 cvekle
- 4-5 cvetova karfiola
- celer, po želji
Povrće dobro oprati i očistiti, ne treba ljuštiti, samo iseći krajeve. Iscediti kroz sokovnik i začiniti limunom. Ovu kombinaciju možete pripremati i sa dodatkom celera - jedan celer na postojeći recept.

Sok od bosiljka i papričica
Podstiče apetit i pospešuje probavu
- pola veze bosiljka
- pola male čili papričice
- 1,5 dl jogurta
- 0,5 dl kefira
- kašika soka od limuna
- so
- biber
- mleveni korijander
- decilitar kisele vode
Listove bosiljka i papričicu sitno iseckati. Dodati jogurt, kefir, limunov sok i sve izmešati ručnim mikserom. Posoliti, dodati biber, korijander i kiselu vodu.