Broj 86
Početna > Zanimljivosti > OLIMPIJSKI PRSTENOVI

Sportska ikonografija

OLIMPIJSKI PRSTENOVI

Plavi, žuti, zeleni, crni i crveni prstenovi su čuveni simbol Olimpijskih igara. Isprepleteni, oni predstavljaju pet kontinenata s kojih dolaze sve nacije sveta na jedinstven događaj - globalno odmeravanje sportskih veština i snaga. Kada, kako i zahvaljujući kome je tih pet krugova ušlo u modernu sportsku ikonografiju?

Otac olimpijskih prstenova je čovek koji je i inače zaslužan za oživljavanje Olimpijskih igara u modernoj sportskoj istoriji. Baron Pjer de Kuberten je 1892. godine pokrenuo inicijativu za obnovu Olimpijskih igara, a 1913. godine je dizajnirao pet međusobno povezanih prstenova na beloj pozadini.
  Krugovi predstavljaju Afriku, Aziju, Evropu, Australiju i Ameriku. Za prstenove su odabrane boje koje se pojavljuju na zastavama svih zemalja sveta. Zanimljivo je da je upravo nacistička Nemačka popularizovala olimpijske krugove koji su prvo bili zamišljeni da stoje u vodoravnoj liniji. Ubrzo je početni koncept promenjen i definisano je da tri prstena budu gore, a dva dole. Navedeni dizajn je postao zaštićen i danas ga niko ne sme koristiti bez prethodne dozvole Olimpijskog odbora.
  Svetsko jedinstvo
  Zastava s prstenovima prvi put je upotrebljena za vreme Olimpijskih igara u Antverpenu u Belgiji 1920. godine. Iako je trebalo da bude službeno upotrebljena još na prethodnoj Olimpijadi u Berlinu 1916, ta Olimpijada otkazana je zbog nemačkih „zasluga" u Prvom svetskom ratu. Krugovi su imali upravo suprotnu poruku, koja se ticala svetskog jedinstva. Olimpijska zastava se danas predaje u „antverpenskoj ceremoniji", s obzirom na to da se tamo taj ritual prvi put odigrao, a sastoji se u tome da gradonačelnik grada koji je domaćin igara vraća zastavu predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je potom predaje idućem domaćinu.
  Kulturološki simbol
  Postoje svega tri olimpijske zastave. Ona iz Antverpena 1920. predata je ponovo na kraju Olimpijade u Los Anđelesu 1984. gradonačelniku Seula, a sada se može videti u Olimpijskom muzeju u Lozani. Danas se za primopredaju koriste zastave iz Seula i Osla. Pet olimpijskih prstenova prvi put se pojavilo na medaljama 1924. na Letnjim olimpijskim igrama u Parizu, a na suvenirima na Zimskim igrama iste godine u francuskom Šamoniju.