Broj 86
Početna > Zanimljivosti > LJUBAVI NIKADA PREVIŠE

Za srećno detinjstvo

LJUBAVI NIKADA PREVIŠE

Od trenutka kad saznate da ste trudni, pa sve do kraja života postavljaćete sebi jedno te isto pitanje: da li sam dobra mama? Postoji deset sitnica uz pomoć kojih to možete proveriti

Prve tri godine imaju veliku ulogu u životu deteta. Međutim, baš u to vreme njihovi osmesi su neodoljivi, plač neutešan, a vragolijama kao da nema kraja. Bez obzira na sve to, od vas se traži osmeh pun poverenja, stroga i pravedna reč, topao zagrljaj i doslednost.

Volim te
Mame jednostavno ne mogu da se odvoje od svojih beba, stalno ih ljube, dodiruju i maze. Istraživanje je pokazalo da deca s kojom se ne komunicira prilikom hranjenja napreduju sporije. Dodiri, osmesi i reči pohvale takođe hrane decu.
To je samo još jedan način na koji možete reći volim te i stalo mi je.

Priča za laku noć
Odvojte malo vremena za priču za laku noć. Odaberite slikovnice, čitajte bajke ili sami izmišljajte priče, jer je to od neprocenjive važnosti. Mali rituali pomažu deci u stvaranju rutine, određena slikovnica ili uspavanka značiće da je došlo vreme za spavanje.

Razgovarajte s bebom
Dok ste u šetnji, kad menjate pelene, dok pripremate obrok - pričajte. Objašnjavajte mališanu šta se oko njega događa. Dete priča od prvog dana, njegov razgovor su plač i smeh, a vaš odgovor će ga smiriti i stvoriti mu osećaj sigurnosti.

Hvalite svoje dete
Samopouzdanje je važna stvar, a njegova izgradnja počinje od malih nogu. Iako dete ne razume reč hvala, razumeće aplauz. Spojite ručice i tapšite zajedno!

Reči koje otvaraju sva vrata
Nikad nije prerano za reči poput hvala, molim i oprosti. Malo dete će brzo naučiti da se neke stvari ne mogu dobiti samo tako, ali i da postoje reči koje otvaraju sva vrata.

Podstičite stvaranje
Svaki crtež i rad koji dete napravi vredni su pohvale. Na taj način podstičete ga da razvija maštu i stvara. Odredite mesto u stanu u kojem ćete napraviti izložbu, jer će sve to podstaći detetovu kreativnost.

Reagujte na plač
Roditelji su u strahu da će razmaziti dete ako skaču na svaku suzu. To je istina kad govorimo o trogodišnjaku, ali kada je reč o tek rođenoj bebi, pravila su drugačija. Zadatak roditelja u prvih 12 meseci je da „objasne" bebi da je sigurna i zaštićena. Svaka suza neka bude mali znak za uzbunu, bez brige, imaćete dovoljno vremena za objašnjavanje toga da suze nisu uvek najbolje rešenje nakon što ugase prvu svećicu na torti.

Razgovarajte s pedijatrom
Prvih šest meseci dete mora da ide na pregled kod pedijatra, a posle toga doktor će sam odrediti vreme kontrola. Vi ćete, kao savesni roditelji, otrčati u ordinaciju svaki put kada dete kine, što će kod nekoga izazvati podsmeh. Ne obazirite se na to, pedijatar će stručno odgovoriti na sva vaša pitanja i smiriti vaše strahove. Posetama i razgovorima stvorićete lep odnos s pedijatrom.

Družite se s drugom decom
Odlazak na kafu s prijateljicama i druženje s drugim roditeljima u parku dobri su za vas i vaše dete. Što pre odvedete dete među vršnjake, lakše ćete uočiti eventualne poteškoće u razvoju.

Slavite rođendane
Deca vole da duvaju rođendanske svećice i da pevaju: Srećan rođendan. Ne mora biti njihov rođendan - torta, pokloni i druženje jednako ih oduševljavaju. Oni vole rutinu i ponavljanje pa ih veoma vesele porodična druženja. Porodica je važna, a deca to mogu da shvate baš kroz druženja. Negujte ih, ali ne očekujte od mališana da pristojno sede za stolom i razgovaraju s bakom i tetkom. Pustite ih da vas zabavljaju, to je ionako razdoblje kojeg ćete se rado sećati celog života!