Broj 86
Početna > Zanimljivosti > LAŽNI POLJUPCI I ORGAZAM

Istina u spavaćoj sobi

LAŽNI POLJUPCI I ORGAZAM

Kada bi vaš bračni krevet mogao da priča, koju priču bi ispričao? Psiholozi tvrde da je seks jedino polje našeg života u kome se uglavnom osećamo dobro kad slažemo

Doktor Laura Berman, seksterapeutkinja sa Kliničkog centra u Čikagu, s grupom saradnika je nabrojala najčešće „obične stvari iz torbe svakodnevice" o kojima smo spremni da slažemo ne trepnuvši, a anketiranje je dalo i top-listu najčešćih neistina:
1. PREVARA: Najmanje 53 odsto ispitanika, žena i muškaraca, priznaju da se u toku bračne ili trajne veze „s vremena na vreme upuste u avanturu".
2. LAŽI O BROJU: Oko 44 odsto anketiranih izjavilo je da laže ili ne želi da bilo šta kaže o broju seksualnih partnera.
3. ĆUTANJE: Više od 70 odsto ispitanih odraslih osoba oba pola kriju seksualne fantazije, ali sanjaju da ih - ostvare.
4. SLATKE LAŽI: Približno 43 odsto anketiranih laže svoje partnere o njenim/njegovim sposobnostima u krevetu.

I dok su najčešće laži u spavaćoj sobi (lažni orgazam, pretvaranje da ste oduševljeni seksualnim sposobnostima partnera...) uglavnom namenjene da se partner oseti voljenim i zahvalnim, one, zapravo, često imaju suprotan efekat. Vi možete lagati partnera o seksualnoj sreći i zadovoljstvu sve do trenutka kad partner prestane da vas seksualno interesuje i kad intimnost vaših odnosa počne da nestaje. Ako, međutim, želite da sačuvate srećne odnose, zadovoljavajući i otvoren seksualni život u kome ćete partneru pokazati šta želite, postaje ključni element zdravih odnosa. Na sreću, reći partneru istinu o svojim seksualnim potrebama nije toliko strašno.

Evo nekoliko saveta:

PREUZMITE KONTROLU: Kad osetite da vam partner postaje nezainteresovan za seks, i vi počinjete da gubite interes. Kad se to dogodi, seksualni život je osuđen na neuspeh. Ako vaš seksualni život nije onakav kakav biste želeli da bude, razmislite kolika je, možda, i vaša krivica za dosadu u spavaćoj sobi. Zapitajte se kad ste poslednji put predložili partneru promenu položaja? Jeste li pokušali da uzbudite partnera na neobičan, iznenađujući i različit način? Ako niste, dajte mašti na volju...

BUDITE OTVORENI: Kakve maštarije i erotske fantazije krijete od partnera? Vreme je da ove fantazije konačno izgovorite, ukoliko želite da budete zadovoljni.
I sve dok vaše fantazije nisu potencijalno neprihvatljive ili mogu da ga povrede, slobodno partneru poveravajte svoje pritajene želje. Čim osetite da seksualni život postaje pomalo dosadan ili rutinsko „otaljavanje" obaveze, fantaziju sprovedite u delo. I zapamtite, ništa nije perverzno ukoliko to oboje želite i volite.

POSTAVITE OSTVARIVE CILJEVE: Mnogi od nas, tvrdi doktorka Berman, većinu svojih seksualnih očekivanja nalaze u medijima. Da li je reč o magazinima, romantičnim komedijama ili scenama iz porno-filmova, svi imamo neka očekivanja šta bi „trebalo" da se dogodi u spavaćoj sobi. Nažalost, mediji retko imaju veze sa stvarnim životom kad je seks u pitanju. Jer, seks ne može uvek da prati satima duga predigra, šampanjac i svilena posteljina.

Ponekad „ono" mora da se odigra kao prva „stvar" ujutru dok su deca još u krevetu ili dok je kuća u neredu, a dama nije stigla da se izdepilira. Vreme je da se otresete pogrešne slike šta bi „pravi seks trebalo da bude". A, kad se jednom oslobodite nerealnih očekivanja, možete početi da stvarate sopstvenu verziju savršenog seksualnog života.