Broj 86

Hrana i lek

KUKURUZ

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 koji je važan za dobar rad mozga

Mišljenje da je sveže povrće zdravije od kuvanog ne važi za kukuruz. Prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove moći. Antioksidanti su molekuli koji pomažu organizmu u odbrani od štetnih slobodnih radikala i tako štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alchajmerove bolesti. Osim toga, ovakva obrada povećava i aktivnost antioksidativnih molekula i nivo fitomaterija kojima kukuruz obiluje, a kojima se pripisuju antikancerogena svojstva.
 
  Kačamak
  Kačamak je nutritivno vredna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama. Naime, 60 g kuvanog kačamaka (otprilike jedna porcija) sadrži samo 44 kcal i dva grama masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masti, i 44 g ugljenih hidrata. Kalorijska vrednost zavisi i od sastojaka koji mu se dodaju. Na primer, dodatak samo 20 grama maslaca podiže kalorijsku vrednost kačamaka na 370, pri čemu se sadržaj masnoća povećava za otprilike 15 grama. Kačamak sadrži beta-karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1), kao i mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, nijacin, vitamin C, fosfor, kalijum i magnezijum.
 
  Kornfleks
  Kornfleks je izrazito zdrav i hranljiv proizvod dobijen iz kukuruza. Bogat je skrobom, proteinima, mineralima. Dobar je laksativ i poboljšava rad creva.
 
  Kokice
  Kokice sadrže materiju triptofan, koju telo pretvara u serotonin - prirodno sredstvo protiv depresije i teskobe. Dobre su čak i one koje se pripremaju u mikrotalasnoj, ali pod uslovom da sadrže malo masti. Izbegavajte dodavanje ulja ili stavite tek nekoliko kapi. Za još bolje raspoloženje dodajte kokicama malo belančevina - odličan izbor je rastopljeni sir.
 
  Kukuruzna svila
  Kukuruzna svila je dobro i neškodljivo sredstvo za mršavljenje. Ukoliko svila nije potpuno osušena, smanjuje izlučivanje mokraće, a pospešuje čišćenje. Kukuruzna svila se koristi još i u lečenju vodene bolesti i bolesti mokraćnih kanala. Dobri uspesi se postižu i kod upale bešike, srčanih bolesti s edemima, gihta i reumatizma. Koristi se za lečenje bubrežnih bolesti i kod noćnog mokrenja. Sadrži masna i eterična ulja, flavonoide, saponine. Poseduje diuretski učinak, podstiče izlučivanje tečnosti putem mokraće iz organizma, pomaže kod upala i peska u mokraćnim putevima. Deluje kao blago sredstvo za snižavanje šećera u krvi.