Broj 86

Slatko osveženje

DINJA

Samo jedna kriška dinje povoljno deluje na organizam, podstiče rad bubrega, smanjuje povišen krvni pritisak i olakšava probavu. Čisti organizam od štetnih materija i odlična je protiv nadimanja u stomaku

Dinja sadrži mnogo vode (88 odsto), a malo šećera (11 odsto), magnezijuma, kalcijuma i vitamine. Ovakav sastav čini je idealnom za osveženje. Plod sadrži samo 60-70 kalorija po kriški. U dinji se nalazi dobitni par vitamina za dobru formu: provitamin A, koji je neophodan za ten i vid, i mnogo vitamina C. Ova dva antioksidanta štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja. Najmirišljavija od svih bundeva, dinja je izuzetno značajan izvor minerala i oligoelemenata. Kalijum, koga ima 300 mg/100g, pomaže organizmu da se oslobodi viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.
  Dinju bi u letnjim mesecima trebalo često jesti, jer duže uzimanje ovog povrća pomaže da se pritisak potpuno stabilizuje.
 
  Dinja na 50 načina
  Dinja vodi poreklo iz Azije, a pripada porodici bundeve. U Kini je bila poznata već 1000 godina pre Hrista. U Bibliji se spominje da su Izraelci, kada su napustili Egipat i s Mojsijem četrdeset godina lutali pustinjom, žalili za svojom omiljenom hranom - dinjom. Dinja ima zelenih i narandžastih, ali su i jedne i druge podjednako sočne, slatke i niskokalorične.
  Najpoznatiji svetski kulinari Francuzi našli su joj pedesetak načina primene - uključujući supe, palačinke ili slana i ljuta jela s dinjom, a kod nas se, ipak, koristi samo kao poslastica i letnje osveženje.
 
  Idealan mesec za dinje
  Dinja je danas dostupna cele godine, ali njena sezona sazrevanja je u julu i avgustu. Pri kupovini obratite pažnju na peteljku oko koje se mogu stvarati kapljice vlage, što je znak da je ubrana isuviše rano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na tom mestu ostaje malo udubljenje, dok druga strana dinje mora da bude mirisna i gipka na dodir. Izbegavajte dinje koje imaju mekane delove, tamna oštećenja ili napukline. Dinju čuvajte dva-tri dana na sobnoj temperaturi da bi potpuno sazrela, a zatim je možete čuvati u frižideru još nekoliko dana. Isečenu dinju čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi jer njen miris može da pređe i na drugu hranu.
 
  Poznato je da je čuveni lekar Hipokrat osobama sa slabim varenjem savetovao da posle jela pojedu krišku dinje prelivenu vinom. Osim ploda, koji je dobar i za izbacivanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i osušene semenke dinje, koje se posebno preporučuju bubrežnim bolesnicima s peskom.
 
  Punč od dinje

  Sastojci
  dinja
  štapić cimeta
  90 ml soka od jabuke
  litar limunade
 
  Priprema
  Prepoloviti dinju, očistiti semenke pa kašikom za sladoled izvaditi meso dinje i staviti ga u veliku posudu. Dodati štapić cimeta i sok od jabuke. Pokriti i staviti da se hladi jedan sat. Izvaditi štapić cimeta i sipati litar limunade preko dinje. Promešati. Servirati u čaše i dodati slamku.
 
 
  Punjena dinja

  Sastojci
  dinja
  breskve
  rum
  šećer
 
  Priprema
  Manju i zrelu dinju oprati, obrisati, odrezati vrh, izvaditi semenke i napuniti je breskvama isečenim na kocke. Posuti šećerom i poprskati rumom. Rashladiti u frižideru pre serviranja.