Broj 85
Početna > Zanimljivosti > VODIČ ZA DOBRE SUPRUGE

Žanr naučna fantastika

VODIČ ZA DOBRE SUPRUGE

Šta čini ženu dobrom suprugom večno će biti predmet diskusije. Vremena se menjaju, kao i odnosi između muškaraca i žena, ali i njihove uloge u braku ili zajedničkom životu

Ne tako davne 1955. godine svet je drugačije funkcionisao. Pre oko 50 godina u časopisu Housekeeping Monthly objavljen je vodič za dobre supruge koji je sugerisao ženama kako da vode domaćinstvo i kako da dočekaju muževe kada dolaze sa posla. Ovaj članak je odličan pokazatelj koliko se pojam braka do sada promenio. Ili možda i nije?

Vodič za uzorne supruge:
1. Neka večera bude spremna. Planirajte obrok unapred, čak i veče pre, kako biste ga dočekali s ukusnim jelom kad se vrati kući. Na ovaj način ćete mu pokazati da mislite na njega i na njegove potrebe. Većina muškaraca dođe kući gladna, a dobar obrok, posebno njegovo omiljeno jelo, deo je tople dobrodošlice koja mu je potrebna.
2. Pripremite se. Uzmite 15 minuta odmora kako biste izgledali sveže kada se on vrati kući. Popravite šminku, namestite kosu i izgledajte odmorno.
3. Budite veseli i zanimljivi. Ako je vaš muž imao naporan dan na poslu, vaša je dužnost da ga oraspoložite.
4. Raščistite nered. Počistite još jednom glavni deo kuće pre nego što on dođe kući.
5. Tokom hladnijih meseci u godini zapalite vatru uz koju ćete se opustiti. Briga za njegovu udobnost pružiće vam beskrajno zadovoljstvo.
6. Pripremite decu. Uzmite nekoliko minuta kako biste im oprali lica i ruke, očešljali kosu i, ako je potrebno, presvucite ih. Ne zaboravite, deca su njegova mala blaga. Rešite se sve buke: kada on dođe kući, isključite mašinu za pranje veša, a deci recite da se utišaju.
7. Budite srećni što ga vidite.
8. Slušajte ga. Možda želite da mu kažete desetak važnih stvari, ali kada on dođe kući, nije trenutak za to. Pustite da on prvi priča, ako je raspoložen. Ne zaboravite, njegove teme za razgovor važnije su od vaših.
9. Veče posvetite njemu. Nikad nemojte da se žalite ako dođe kasno kući ili ode negde bez vas. Umesto toga, probajte da shvatite njegov život pun napora i pritisaka i njegovu potrebu da se opusti.
10. Nikada ga nemojte dočekati sa pritužbama i problemima.
11. Ne prigovarajte mu ako zakasni na večeru ili ga celu noć nema kući.
12. Dočekajte ga s hladnim ili toplim pićem.
13. Ponudite se da mu izujete cipele. Govorite tihim, umirujućim i prijatnim glasom.
14. Ne ispitujte njegovo ponašanje, odluke ili poštenje. On je glava kuće i kao takav uvek će biti pošten i iskren.
15. Dobra žena uvek zna gde joj je mesto.