Broj 85
Početna > Lepi i zdravi > POMOĆ IZ PRIRODE

POMOĆ IZ PRIRODE

Nanom protiv glavobolje
Masiranje prednjeg dela glave, čela i slepoočnica ekstraktom nane može izlečiti glavobolju brže nego konvencionalni lekovi protiv bolova. U sprovedenom istraživanju, 95 odsto ispitanika, koji su koristili ekstrakt nane, rekli su da su osetili delovanje već u prva tri minuta. Isti procenat ljudi u istraživanju izjavio je kako im je bol potpuno nestao posle 30 minuta. Devet od deset osoba izjavilo je da im je ekstrakt delovao bolje od lekova. Osim što ublažava bol, ekstrakt nane ima i opuštajuće delovanje na mišiće glave i vrata i dobro deluje protiv napetosti i ukočenosti.

Jogom protiv stresa
Opuštajuće tehnike, kao što je joga, mogle bi da pomognu u deaktiviranju gena stresa, pokazali su rezultati istraživanja grupe američkih naučnika sa Instituta Benson-Henri. Naučnici su došli do tih rezultata na osnovu ispitivanja tri grupe ljudi, pri čemu su se u jednoj nalazile osobe koje su svakodnevno dugoročno sprovodile neke od opuštajućih tehnika. U drugoj grupi ispitanika bile su osobe koje nisu svakodnevno vežbale, dok su u trećoj osam nedelja svakodnevno vežbali jogu. Naučnici su konstatovali i da genske promene koje dovode do smanjenja stresa utiču pozitivno i na prevenciju bolesti, koje se uobičajeno javljaju kao posledica stresa, a među njima su hipertenzija, kožna oboljenja, migrene, kao i srčani poremećaji.

Zelena salata štiti od kancera
Zelena salata štiti od suvišnih kilograma, ali i od onkoloških bolesti, zaključili su onkolozi sa Teksaskog univerziteta. Konzumiranjem četiri tanjira salate nedeljno moguće je sprečiti pojavu raka pluća, svedoče rezultati istraživanja. Na osnovu istraživanja, kojim je obuhvaćeno 3.800 ljudi, naučnici su zaključili da zelena salata sadrži materije koje blokiraju ćelije raka ili usporavaju razvoj bolesti u disajnim putevima. Posebno aktivan pozitivan uticaj zelene salate zapažen je kod pušača. Lekari su uvereni da vegetarijanska jela sa salatom ne samo da smanjuju rizik od tumora već i umanjuju štetne uticaje zagađenog vazduha i alergena prašine. Najbolja zaštita pluća postiže se kombinacijom salate i umerene fizičke aktivnosti.

Rešite problem teških nogu
Tokom letnjih meseci mnogi se žale na teške noge. Da biste izašli na kraj sa tim, treba da jedete lubenicu, integralne proizvode i beli luk. Specijalne aktivne supstance jačaju zidove vena i venske zaliske, a da bi vezivno tkivo venskih zidova zadržalo zategnutost i ostalo elastično, potrebni su vitamini B6 i B12, kojih ima u integralnim proizvodima, kiselom kupusu i pečurkama. Da bi vene bile jake, veoma su važne i amino-kiseline prolin i glicin. Njih ima u ribi, proizvodima od soje, pasulju i grašku. Važnu ulogu igra i kolagen, koji utiče da vene ostanu mlade. Vitamin C učvršćuje vene, a ima ga u kiselom voću, peršunu i paprici.

Pistaći za srce
Kliničke i epidemiološke studije govore o korisnom uticaju konzumiranja orašastih plodova i kikirikija na profil lipida u krvi. Pacijenti s blago povišenim nivoom holesterola su 15 odsto dnevnog unosa energije ostvarili pistaćima, tj. mesec dana su svakodnevno jeli oko 75 grama ovih plodova. Zahvaljujući ovakvoj ishrani, došlo je do znatnog smanjenja unosa zasićenih masnih kiselina. Učesnicima istraživanja se nisu bitno promenili krvni pritisak i BMI (Indeks telesne mase), ali zbog promenjenog nivoa nekih lipida u krvi, može se zaključiti da pistaći smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.