Broj 85

Lekovite biljke

ORAH

Listovi i plod oraha blagotvorno deluju na naš organizam kroz hranu, čaj ili opuštajuću kupku

Orah je listopadno drvo do 30 metara visine, oko metar do dva debljine, sa dosta retkom, širokom ovalnom do okruglastom krošnjom. Kora je tamnosiva, oko dva centimetra debela, u početku glatka, kasnije uzduž ispucala. Listovi su 20-40 cm dugi, sa 3-11 listića, sjajnozeleni, imaju karakterističan miris. Cveta u aprilu.
  Plod je okrugao, najpre zelen, zatim crn, a u njemu je koštunjava ljuska i jestivo jezgro. Bere se mlado lišće u proleće, a plod na jesen. Mlado lišće se odmah suši bez prevrtanja. Oštećeni, opali ili u jesen ubrani listovi se ne koriste. Sveže lišće je aktivnije od suvog. Listovi se mogu brati do jula. Osušeni listovi moraju zadržati prirodnu boju. Čaj od mladog lišća, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, za jačanje želuca, dobru probavu, protiv raznih čireva, kostobolje, gnojnih rana, za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju. Koristan je kod rahitičnih oboljenja kostiju, opšte slabosti organizma, krvarenja zuba, bolesti zubnog mesa, oteklina. Vrlo dobri rezultati postižu se kod bubuljica, krasta na glavi, lišajeva na bradi, krastica, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i belog pranja. Od zelenih nedozrelih plodova ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se sirup koji se s uspehom koristi za lečenje svih navedenih bolesti.
 
  ORAH KAO LEK
  Upala ždrela - priprema se čaj od 100 g orahovog lišća koje se prelije litrom kipeće vode, pa se nakon hlađenja ispira i grgolji ždrelo. U narodnoj medicini čaj se preporučuje kao oblog, za lečenje upalnih procesa na očnim kapcima, a njime se masira i glava jer sprečava opadanje kose.
    Kupka: u narodnoj medicini posebno se preporučuje kupka sa orahovim lišćem. Čaj se sipa u kadu sa toplom vodom. Tretman je dobar za lečenje rahitisa, lišajeva i krasta i kod prekomernog znojenja nogu.

Takođe se preporučuje za lečenje upala polnih organa.
    Za masiranje glave - priprema se smesa od 200 g suvih zelenih oraha, koji se preliju sa pola litra crnog vina i pola litra maslinovog ulja. Smesa je odlično sredstvo za jačanje kose i protiv nastajanja peruti.
   Kupka u čaju - kupka od 1,5 kg orahovog lišća kuvanog u 10 litara vode jača organizam, naročito slabašne dece, a pomaže i kod lučenja loših sokova iz tela i kod osipa. Voda mora biti zagrejana na 35 stepeni.
   Za regulisanje probave - iseckati 15 zelenih oraha i staviti u teglu od 1,5 l. Preliti rakijom ili konjakom, dodati 30 g osušene pomorandžine kore, komad cimetove kore i osam klinčića. Teglu držati na suncu šest do osam nedelja. Pije se ujutru i uveče po mala čašica.